حقوق
رشته حقوق یکی از محبوب ترین رشته های داوطلبان گروه علوم انسانی است . دارای دو شاخه حقوق عمومی و حقوق خصوصی است.
حقوق عمومی شامل حقوق قوای سهگانه کشور، حاکمیت و آنچه که مربوط به اداه کشور است ، میشود. حقوق خصوصی به روابط بین خود مردم میپردازد که مهمترین آنها روابط تجاری است که عامل ایجاد رشته حقوق تجارت شده است و یا مسائل مربوط به حقوق مدنی است .
شاخه ای از حقوق به روابط بین المللی میپردازد که خود به دو بخش حقوق روابط بین الملل عمومی و خصوصی تقسیم میشود که حقوق روابط بین الملل عمومی به روابط بین دولتها و سازمانهای بینالمللی میپردازد.
برای حقوقدان جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. همچنین یک دانشجوی حقوق برای این که در رشته خود موفق گردد لازم است به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد چون منطق حقوق در ضمن این که شباهت های زیادی به منطق ریاضی دارد، یک منطق اقناعی و خطابی است. یعنی یک حقوقدان باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار می گیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد. در ضمن باید اطلاعاتی از ریاضیات داشته باشد.
یک دانشجوی خوب و علاقه مند می تواند پس از گواهی لیسانس به شغل های متنوعی مثل وکالت دعاوی دادگستری، مشاور حقوقی بانک ها، شهرداری ها، شرکت ها و وزارتخانه ها و سردفتری دفاتر اسناد رسمی جذب گردد و درآمد مناسبی کسب کند.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
روابط عمومی
نویسندگان متون خبری به نوعی از همکاری ها و یاری های مسؤولین روابط عمومی سازمانها برخوردار بوده اند. تحقیق در متون رسانه های دیگر ثابت کرده است که رسانه ها برای دستیابی به برخی از اخبار وابسته به همکاری روابط عمومی ها هستند.
وظیفه روابط عمومی ها تنها تزریق رسانه های گروهی نیست. در واقع روابط عمومی به معنای امروزین آن بخشی مهم و حیاتی از هر سازمانی است و کارکنان آن باید به مهارت دانش های بسیاری مجهز باشند. از همین رو روابط عمومی به عنوان یکی از دو گرایش رشته علوم ارتباطات در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور تدریس می شود.
روابط عمومی به معنی کنونی آن، شاخه ی مدیریت نوین و بازوی ارتباطی مدیریت است و آن را بخشی از اجزاء و عناصر مدیریت امروزی می دانند که بر نظریه های علمی، شیوه های کاربردی و تکنیک های معینی استوار است و نوشته ها و متون حرفه ای خاص خویش را دارد و فعالیتها و اقدامات آن با معیارها و ضوابط خاصی سنجیده می شود و مقررات اخلاقی پذیرفته شده ای نیز برای تشخیص سره از ناسره، رفتارها و کارهای روابط عمومی وضع شده است که می باید به آن عمل گردد.
هوش بالا، روحیه جستجوگری، قدرت نویسندگی مناسب، داشتن مهارت در زبان انگلیسی، مستعد بودن در تشخصی اخبار و سوژه یابی و.... از ویژگی های افرادی است گه قصد ورود به این رشته را دارند.
مسئول روابط عمومی میتواند پیشنهاد جهت تصحیح آن بخش از خط مشی ها، سیاستها وروشهایی که در تضاد و تقابل با منافع گروهها و یا عمومی مردم قراردارد و پیشنهاد برنامه ها و روشهای تازه را ارائه کند. و میتواند باعث ایجاد تغییرات موردنظر در دانش، عقاید، گرایشها و رفتار گروههای داخل و خارج سازمان شود.
کارشناس خوب روابط عمومی برخلاف ذهنیت عامه مردم سعی در پنهان ساختن اخبار بد ندارد. همچنین وظیفه اش در بسط اطلاعاتی که مستقیماً از سطوح بالاتر سازمان می گیرد، خلاصه نمی شود.
کارشناس روابط عمومی یک مشاور است که جریان دو طرفه ارتباطی را بین شرکت و مخاطبان آن میسر می سازد و بر این اعتقاد است که رمز موفقیت یک برنامه مؤثر روابط عمومی، قابلیت انتقال پیام صحیح از راه صحیح، در زمان مطلوب و به فرد صحیح است. در واقع کارشناس روابط عمومی از یک سو وظیفه آگاه کردن، خبر دادن و مطلع کردن مردم از مقاصد مدیریت سازمان را بر دوش دارد و از سوی دیگر مسؤولیت ارائه مشورتهای کارشناسانه با مدیریت مؤسسه در مورد طرز تفکر مردم و گروههای مورد توجه آن حوزه و تجزیه و تحلیل افکار عمومی و بررسی جامعه شناختی گرایشها و طرز تفکرهای مردم بر عهده او می باشد.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد و دانشگاههای تهران علامه طباطبایی و دانشکده صدا و سیما ارائه دهنده این مقطع هستند.
در حال حاضر فارغ التحصیلان روابط عمومی در مشاغل مربوط به رشته خود از قبیل خبرنگاری، روزنامه نگاری و... مشغول می شوند.
مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات
جهان در آستانه تحولی ژرف و در کار پا نهادن به عصری تازه است و نقش محوری وسایل ارتباط جمعی در این تحوّل مداوم و روز افزون انکار ناپذیر است.
برقراری ارتباط با عامه مردم و گردآوری و تدوین اطلاعات درست و انتقال صحیح این اطلاعات به مردم از مهمترین وظایف وسایل ارتباط جمعی است. اما بدون تردید در دنیای پرهیاهو و پر رمز و راز کنونی، دنیایی که در آن، در حوزه فناوریهای اطلاعات و ارتباطات هر روز شاهد تحولی جدید هستیم؛ تأمین نیازهای اطلاعاتی مخاطبان وسایل ارتباط جمعی ـ به ویژه رسانههای جدید ـ بدون آن که گردانندگان این وسایل علم و تجربه کافی و مناسب داشته باشند، غیر ممکن است. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات بنا بر همین ضرورت ایجاد شده است. در این دوره با استفاده از دروس گوناگون علوم انسانی از جمله :
ادبیات، علوم اجتماعی، علوم سیاسی و علوم اقتصادی، دانشجویان اطلاعات لازم را برای حضور فعال در جامعه جهانی اطلاعاتی و کار با رسانههای جدید به دست میآورند و در نهایت میتوانند حوزههای مختلف ارتباطی به ویژه فناوریهای نوین را بخوبی بشناسند
با توجه به ماهیت میان رشتهای مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات، دانشجوی این رشته باید به مباحث بسیاری از جمله علوم اجتماعی، علوم سیاسی، حقوق، علوم اقتصادی، ادبیات و کامپیوتر علاقهمند باشد و قدرت تجزیه و تحلیل خوبی داشته باشد. همچنین باید همچون یک روزنامهنگار از ذوق نویسندگی، کنجکاوی، صبر و حوصله زیاد برخوردار باشد.
فارغالتحصیلان مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات به دلیل آشنایی با مخاطب و علایق آن، ترکیب مخاطبان، فنون نشر، فرآیند تولید وب، فناوریهای جدید چاپ الکترونی و چگونگی استفاده از نرمافزارهای رایانهای نشر میتوانند در رسانههای الکترونی مشغول به کار شوند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
جامعه شناسی
جامعه شناسی پرداختن به تجزیه جامعه به بخشهای تشکیل دهندهاش مانند انجمنها، نهادها، گروههای همجنس، همنژاد یا همسن، و بررسی نحوه برهمکنش فعال این اجزاء با همدیگر است. در واقع جامعهشناسی دانش بررسی جامعه است.
این علم موضوعاتی مانندطبقه اجتماعی، قشربندی، جنبش اجتماعی، تغییرات اجتماعی و بی نظمیهایی مانند جرم، انحراف، و انقلاب را مورد تحقیق قرار میدهد.
نیاز مبرم دستگاهها و سازمانهای دولتی به کارشناسانی که ضمن داشتن بینشهای کلّی نسبت به مسائل اجتماعی و شناخت فرهنگ و جامعه ایرانی بتوانند برنامههای مقطعی و منطقهای را با رعایت جنبههای اجتماعی تهیه نمایند مشهود است. از طرف دیگر انجام کارهای مطالعاتی و برنامهریزی با توجه به نقش و اهمیت عوامل متعدد و پیچیده اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… نیاز به همکاری کارشناسان ارشد جامعهشناسی را با سایر متخصصان مطرح میسازد.
در حال حاضر پژوهشهای اجتماعی رواج و گسترش پیدا کرده است و نه تنها بخشهای دولتی موظف به انجام تحقیقات اجتماعی هستند بلکه بخشهای خصوصی نیز به تحقیقات اجتماعی روی آوردهاند. به همین دلیل به جرأت میتوان گفت که امروزه یک دانشجوی باسواد این گرایش که دارای مهارت پژوهشی باشد، هرگز مشکل اشتغال نخواهد داشت.
امکان ادامه تحصیل این رشته در مقطع دکتری وجود دارد.
مددکاری اجتماعی
مددکاری اجتماعی عبارت از مجموعه ای متشکل از تدابیر و مشاوره و فعالیتهای حرفه ای است که در قالب نهادها، سازمانها و موسسات رفاهی توانبخشی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی عرضه می شود تا با ایجاد تغییر و دگرگونی مناسب در شرایط مادی و معنوی افراد و اقشار جامعه زمینه بهزیستی رشد و تعالی آنها را فراهم آورد. این دوره بر تربیت افراد متعهد و مسئول است که بتواند منطبق با اصول و فنون علمی و حرفه ای پاسخگوی نیازهای افراد جامعه به خدمات مددکاری باشند.
پیچیدگی و دشواریهای امروز بشر و شرایط خاص جامعه و فشارهای روانی اجتماعی ناشی از زندگی پر هیاهوی قرن حاضر، ارائه خدمات و اقدامات اجتماعی در جهت استحکام خانواده و جامعه ای سالم، حرفه مددکاری را به صورت یک نیاز اجتماعی مطرح کرده است.
بررسی علل ناهنجاریها و کج رفتاریهای اجتماعی ، عواملی که در کارکردهای اجتماعی افراد، گروهها اثر می گذارد، رفاه اجتماعی اقشار و گروههای آسیب دیده و آسیب پذیر همچنین اداره امور موسسات و مراکز مددکاری و مشاوره ای ایجاب می کند تا جامعه نسبت به آموزش و پرورش مددکارانی مجهز به علم و دانش تخصص و تعهد اهتمام ورزد.
تربیت و تامین نیروی انسانی متخصص و متعهد مورد نیاز جامعه، تقویت موسسات و مراکز مددکاری و مشاوره ای در زمینه مددکاری اجتماعی است.
افراد سالمند ، افراد ناتوان فیزیکی یا ناتوان در یادگیری ، افراد ناتوان ذهنی ، جوانان تحت مراقبت ، افراد بی خانمان ، افرادی که به دنبال زندگی مستقل هستند ، افراد معتاد ، بچه های بی سرپرست
پدرخوانده ها و مادر خوانده ها که مسئولیت بچه های بی سرپرست را بر عهده می گیرند نیاز به مددکار اجتماعی دارند.
مددکار در دو شاخه فعالیت میکند:
مددکاری فردی: ارائه خدمات حرفه ای به افراد و خانواده ها تا روابط اجتماعی سالم تر و موثرتری را دارا شده و قادر شوند با بهره گیری از استعدادها توانمندیها، امکانات درونی و بیرونی خود و جامعه به حداکثر رشد مادی و تعالی معنوی و رضامندی حاصل از آن دست یافته و به صورت مستقل و خودکفا و با کارآیی بیشتر به زندگی خویش ادامه دهند.
مددکاری جامعه ای: توسعه و تعمیم خدمات مددکاری اجتماعی در جوامع مختلف به منظور تامین نیازهای اجتماعی، فرهنگی رفاهی از طریق بسیج نیروها و جلب مشارکتهای عمومی و بهره گیری از استعدادها و نیروهای موجود جامعه.
مددکاری گروهی: ارائه خدمات مددکاری گروهی به افراد به منظور رشد استعدادها ظرفیتها و قابلیتها با بهره گیری از روابط و فعل و انفعالات گروهی است تا اعضاء قادر شوند بر مسائل و مشکلات خود فائق آمده و بنحو مطلوب تری از عهده وظایف و مسئولیتهای فردی و اجتماعی برآیند.
ساعت کاری مددکار اجتماعی به صورت تمام وقت است. البته گاهی در شب ها و تعطیلات نیز باید در دسترس باشد. وقتی در بیمارستان ها و مراکز مشاوره استخدام است، گاهی باید به صورت شیفتی کار کند.
چند نمونه از وظایف مدد کاری اجتماعی: ارزیابی و بررسی وضعیت مراجعه کننده ، حفاظت از والدین یا کودکان در برابر خطرات ، ایجاد رابطه مبتنی بر اعتماد با مراجعه کنندگان و خانواده های آنها ، دادن اطلاعات، مشاوره و حمایت ، سازماندهی و مدیریت برنامه های حمایتی ، مهارت و توانمندی مورد نیاز مددکار اجتماعی ، پشتکار داشتن در مواجهه با شرایط سخت و چالشی ، مدیریت زمان و سازماندهی مناسب
مددکار اجتماعی می تواند در مکان های موسسات خیریه ، پرورشگاه ها ، مراکز نگهداری افراد بی سرپرست ، مراکز مشاوره ، مراکز بازپروری ، مراکز اصلاح و تربیت ، مراکز درمان اعتیاد
زندان ها فعالیت داشته باشند.
مددکار اجتماعی می تواند کلینیک مددکاری اجتماعی تاسیس کند. هر فارغالتحصیل رشته مددکاری اجتماعی در حد کارشناسی که حداقل دو سال سابقه کاری مفید در مراکز دولتی یا غیردولتی را دارا باشد میتواند با مراجعه به بهزیستی شهرستان خود نسبت به اخذ پروانه تاسیس کلینیک اقدام نماید. بعد از کسب موافقت اصولی، متقاضی میبایست نسبت به معرفی نیروی انسانی یک کلینیک و فراهم نمودن فضای کاری مناسب با حداقل دو اتاق اقدام نماید.
برای صدور پروانه تاسیس کلینیک حداقل ۵ نفر نیروی انسانی شامل دو نفر مددکار اجتماعی، یک نفر روانشناس، یک نفر مشاور و یک نفر دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای علوم انسانی یا علوم اجتماعی ضروری است.
مردم شناسی
مردم شناسی یکی از گرایش های رشته علوم اجتماعی است. این بر کسی پوشیده نیست که موضوع مورد مطالعه علوم اجتماعی به طور کلی، انسان، جامعه و بحث های از این قبیل است. مردم شناسی مطالعه فرهنگ جوامع گوناگون در زمان ها و مکان های مختلف است، جوامعی کوچک تا جوامع بزرگی که امروز می شناسیم.
کارشناسان در پژوهشهای مردمشناسی و یافتن ارزشها و نقاط ضعف و قوت جوامع یاری برسانند. فارغالتحصیلان این دوره قادر خواهند بود در مراکز و سازمانها و ارگانهای پژوهشی، تحقیقاتی و فرهنگی ذیربط و نیز موزههای مردمشناسی به صورت کمککارشناس پژوهشی یا اداره کننده بخشهایی از واحدها فعالیت نمایند
فارغالتحصیلان این دوره قادر خواهند بود در مراکز و سازمانها و ارگانهای پژوهشی، تحقیقاتی و فرهنگی ذیربط و نیز موزههای مردمشناسی به صورت کمککارشناس پژوهشی یا اداره کننده بخشهایی از واحدها فعالیت نمایند.
کار اصلی یک مردم شناس مطالعه فرهنگ جوامع مختلف، در مکانها و زمانهای متفاوت، از قدیمیترین ایام تا امروز است و در این میان توجه ویژه ای به سیر تحول فرهنگ، علل تغییرات فرهنگی و کاربرد فرهنگ در جوامع مختلف دارد.
کسی که رشته مردم شناسی را به عنوان رشته ای که میخواهد در آن به موفقیت برسد انتخاب میکند باید در ابتدا به فرهنگ و مطالعات فرهنگی علاقمند باشد و پس از اینکه این علاقه را در خود یافت باید خود را به آزمون بگذارد که آیا مهارت های لازم را نیز داراست. کنجکاوی، صبر و علاقه به کارهای میدانی برای دانشجوی این رشته ضروری است. دانشجوی مردم شناسی باید به مردم و مسائل جامعه اش علاقه مند بوده و روابط اجتماعی خوبی داشته باشد
رشته مردم شناسی زیربنای بسیاری از فعالیت های اجتماعی است و این به معنای آن است که بازار کار متنوعی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد و اکثر وزارتخانه ها به فارغ التحصیلان این رشته نیازمندند. چرا که باید بخش تحقیقات مردم شناسی بسیار گسترده ای داشته باشند. البته برخی از وزارتخانه ها مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، جهادکشاورزی، کشور، خارجه و نیرو در حال حاضر نیز دارای چنین بخشی هستند و فارغ التحصیلان این رشته را جذب میکنند. همچنین فارغ التحصیل این رشته می تواند به مطالعه و تحقیق آزاد روی آورده و نتیجه تحقیقات خویش را به صورت کتاب منتشر سازد. چون امروزه کتبی که در زمینه مردم شناسی چاپ می شود، بازار بسیار خوبی دارد.
روش پژوهش و شئونات مردمشناسی هنر و تمدن اسلامی، آوانگاری، آشنایی با بررسیهای مردمشناسی در ایران، مردمشناسی و ارتباط آن با سایر علوم، مردمشناسی در آیینه متون، انسان و بوم، آشنایی با گویشهای رایج در ایران،آشنایی با جمعیتهای انسانی و مطالعات مردمشناسی،و..و از جمله درس های مهم آنهاست.
علم اطلاعات و دانش شناسی
پیشرفت های سریع علمی و افزایش میزان انتشارات مکتوب و غیر مکتوب فرایند دستیابی به اطلاعات را پیچیده و مشکل کرده است. ضرورت برخورد علمی و فنی مناسب با رشد روز افزون انتشارات برای ذخیره و بازیابی اطلاعات به منظور تسریع و افزایش دسترس پذیری آن برای همه کاربران در سطوح مختلف جامعه اهمیت رشته علم اطلاعات و دانش شناسی را افزون کرده است.
با سرعت گرفتن حرکت به سمت جامعه دانشی، اهمیت اطلاعات و دانش بیش از پیش آشکار شده است. ظهور پسوند دانش برای مفاهیمی مانند جامعه، اقتصاد، توسعه و نظایر آن به خوبی نشان دهنده این است که امروزه دانش و دانایی نقش اساسی در جامعه دارد.
یکی از مهم ترین قشر از متخصصان که نقش تعیین کننده ای در جوامع دانشی ایفا می کنند، متخصصان اطلاعات و دانش شناسان هستند. این متخصصان با مطالعه ماهیت اطلاعات و دانش و تدوین مکانیزم هایی برای گردآوری، سازماندهی، اشاعه و مدیریت آن زمینه را برای پویایی جریان دانش در جامعه (اعم از سازمان ها و کل جامعه) فراهم می سازند. از این رو رشته علم اطلاعات و دانش شناسی به عنوان رشته ای که ماهیت و کاربردهای اطلاعات را مطالعه می کند یکی از مهم ترین رشته های دانشگاهی به حساب می آید.
هر فردی که دامنه مطالعات او گستردهتر باشد، قابلیت پیشرفت بیشتری در این رشته دارد. زیرا قناعت به دانستههای موجود و خود را بینیاز از ارتقاء و بهبود دانش و معرفت دانستن، آفتی خطرزا برای رشته کتابداری است. فراگیری آهسته و پیوسته و شکیبایی و بردباری در برخورد با اطرافیان و پرسش کنندگان نیز دو ویژگی عمدهای است که دانشجویان این رشته باید در خود بپرورانند.
در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش های مدیریت اطلاعات،مدیریت کتابخانه های .دانشگاهی، مطالعات کتابخانه های عمومی ،مدیریت کتابخانه های دیجیتال، علم سنجی و مطالعات آرشیوی می باشد
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
کتابخانههای عمومی در سراسر کشور و کتابخانههای مدارس در مقاطع مختلف هنوز چشم به راه کتابدارانی هستند که دورههای دانشگاهی را طی کرده باشند. کتابخانههای دانشگاهی و تخصصی و مراکز اطلاعرسانی نیز هنوز آماده پذیرش فارغالتحصیلان این رشته هستند.
علوم قرآن و حدیث
قرآن و سنت دو اصل اصیل مورد اتفاق و مایه علوم اسلامی و وحدت و همبستگی مسلمانان است و یکی از اهداف تدریس این رشته تقریب بین مذاهب اسلامی است. دو رکن وحدت امت اسلامی و مایه اولیه علم فقه و کلام و عرفانند، مایه اولیه علم تاریخ اسلام نیز می باشند.
مسلماً همه این علوم در فهم و درک صحیح کتاب و سنت و در تشخیص صحیح و سقیم احادیث و اطلاع از سیره رسول اکرم (ص) و صحابه گرامی و ائمه به ما کمک کرده و نیاز مبرمی به فراگیری آنها احساس می شود.
چون دروس این رشته به دو زبان فارسی و عربی تدریس می شود، دانشجویان این دوره باید به حد کافی با این دو زبان آشنا باشند. علاقه به تحقیق و مطالعه مستمر بخصوص پیرامون مسائل اسلامی و قرآنی و همچنین داشتن قدرت بیان و حافظه خوب از عوامل موفقیت در این رشته است.
عربی و علوم معارف اسلامی در این رشته اهمیت ویژهای دارد و دانشجویان باید در این دروس توانمند و کارآمد باشند. همچنین لازم است به مطالعه و تحقیق علاقهمند بوده و مشتاق فهم دین و فهم اسلام باشند.
دانشجویان بعد از دوره کارشناسی می توانند به ادامه تحصیل در دوره های کارشناسی ارشد و دکتری بپردازند.
آنها توانایی تدریس و تحقیق در مدارس و موسسات آموزشی، دانشگاهها، مراکز دینی، فرهنگی و تحقیقاتی را کسب می کنند.
زمینه فعالیت آنها میتواند گسترده تر باشد مثلا کارشناسی در امور مذهبی، تبلیغی و فرهنگی برای داخل و خارج از کشور و کارشناس امور تبلیغی و فرهنگی برای سفارتخانه ها، خانه های فرهنگ و رایزنهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باشند.
رشته علوم حدیث از جمله رشتههایی است که در آزمون سراسری از بین داوطلبان هر سه گروه آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو میپذیرد.
فارغالتحصیل رشته علوم حدیث میتواند به عنوان کارشناس علوم اسلامی در دوایر دولتی مشغول به کار شود.
همچنین فارغالتحصیل این رشته میتواند در آموزش و پرورش به عنوان دبیر دینی، مربی قرآن یا مربی امور تربیتی فعالیت نماید.
دروس تخصصی آنها عبارتند از: کتابت و تدوین حدیث ، شناخت محدثان ، مصطلحات حدیث ، طریق تحمل حدیث ، جوامع حدیثی متقدم و متأخر شیعه، جوامع حدیثی متقدم و متأخر اهل سنت، اصحاب اجماع، توثیقات عام و خاص ، احادیث موضوعه ، ملاکهای نقد حدیث، فقهالحدیث ، آشنایی با علم رجال، راویان عادل و موثق، راویان ضعیف، آشنایی با کتب رجال شیعه، آشنایی با کتب رجال اهل سنت، مطالعات جغرافیایی درباره رجال حدیث، سیری در نهجالبلاغه و شروح آن ، سننالنبی (ص)، تأثیر حدیث در ادبیات فارسی، سهم زنان در نشر احادیث
الهیّات و معارف اسلامی
رشتههای شش گانه ی الهیات به منظور تامین چهار هدف اساسی تشکیل شده است:
1- تربیت دبیران تعلیمات دینی
2- ایجاد زمینه برای تربیت مربیان اسلامی مورد نیاز کشور
3- فراهم آوردن امکانات برای کسب معلومات با شیوه دانشگاهی برای افرادی که به این کار علاقه دارند ولی مجال و امکانات لازم برای ادامه ی تحصیل در حوزههای علمیه را ندارند.
4- تربیت محقق در علوم و معارف اسلامی
در این رشته توانایی در زمینه علوم قرآنی، علوم عربی و انسانی و زبان خارجی لازم است، و نیز قدرت تحلیل و استدلال کافی در مسائل فکری و اعتقادی از ملزومات این رشته است.
علاقه به هدف الهی و خلوص نیت و البته داشتن انگیزه شرط اساسی پیشرفت در این رشته است. لازم به ذکر است که برای بررسی بسیاری از مسائل فرد باید منطقی بوده ، مسائل را به دور از تعصب و با شیوههای علمی بررسی کند.
هر دانشجوی رشته ی الهیات و معارف اسلامی باید به زبان و ادبیات عرب مسلط بوده و به آن علاقمند باشد چرا که برای ورود به وادی قرآن و حدیث و مطالعه ی تاریخ و تمدن کشورهای مسلمان و کتب عرفانی و فلسفی اسلامی و یا تحقیق و مطالعه بر روی فقه و مبانی حقوقی اسلامی آشنایی با زبان عربی یک ضرورت اجتنابناپذیر است.
هم چنین دانشجویان این رشته لازم است که با زبان انگلیسی آشنا باشند تا بتوانند معارف اسلامی را بسط و گسترش دهند و در این زمینه تبلیغ کنند. این آشنایی برای دانشجویان گرایش ادیان و عرفان ضروریتر است چون کتب مذهبی ادیان دیگر به زبان عربی نوشته نشده است و برای مطالعه این کتب باید حداقل به زبان انگلیسی به عنوان زبان بینالمللی مسلط بود.
دانشجوی الهیات و معارف اسلامی باید در زبان و ادبیات فارسی توانمند باشد تا بتواند تحقیقات و پژوهشهای خود را به زبان سلیس و روان بنویسد.
همچنین باید مسائل و مباحث یا وقایع تاریخی را به خوبی تجزیه و تحلیل کند نه اینکه تنها به حجم محفوظات خود بیفزاید.
دانشجوی این رشته باید به زبان انگلیسی مسلط باشد چون در هر دینی ، منبع اصلی احکام و تعالیم آن دین، کتاب مقدس آن است و کتاب مقدس هر دینی را نیز باید به زبان اصلی مطالعه کرد. البته در مقطع لیسانس آشنایی با زبان انگلیسی کافی است چون به این زبان منابع و کتب متعددی در زمینه ادیان مختلف وجود دارد اما در مقطع فوقلیسانس و دکتری، دانشجو باید به زبان کتاب مقدس دینی که به صورت تخصصی روی آن مطالعه و تحقیق میکند، مسلط باشد.
هم چنین لازم است با عرفان در حد مقدماتی آشنا باشد؛ زیرا همه ی ادیان به نحوی تحتتاثیر جریان های شایع عرفانی در سرزمین خود بودهاند.
این رشته دارای 6 گرایش میباشد، که عبارتند از:
1- علوم قرآن و حدیث
2- تاریخ و تمدن ملل اسلامی
3- ادیان و عرفان تطبیقی
4- فلسفه و حکمت اسلامی
5- فقه و مبانی حقوق
6- فقه شافعی
گفتنی است که رشته ی الهیات و معارف اسلامی در هر 6 گرایش تا مقطع دکتری در دانشگاه های ایران ارائه میشود.
فارغالتحصیلان گرایشهای مختلف الهیات و معارف اسلامی میتوانند در وزارتخانهها و موسساتی نظیر: آموزش و پرورش ، وزارت ارشاد، وزارت امور خارجه، بنیاد پژوهشهای اسلامی و سایر موسسههای پژوهشی به کار اشتغال ورزند. همچنین فارغالتحصیلان گرایش فقه و مبانی حقوق در کارهایی نظیر دفاتر اسناد رسمی، دفاتر ازدواج، مشاوره حقوقی در ادارات دولتی و غیردولتی و دانشگاهها میتوانند مشغول کار شوند.
مدیریت بیمه اکو
مدیریت بیمه اکو رشته ای ویژه و منحصر بفرد است که در ایران ایجاد شده و دانشجویان خود را از بین علاقهمندان کشورهای عضو پیمان منطقهای اکو انتخاب میکند.
در رشته مدیریت بیمه اکو موضوعات مختلف مدیریتی، اقتصادی، حقوقی، حسابداری و تجاری آموزش داده میشود و دانشجویان درباره نقش بیمه در ایجاد امنیت سرمایهگذاری ، امنیت اقتصادی و رفاهی جامعه مطالعه میکنند.
تفاوت این رشته با مدیریت بیمه در آن است که تمامی دروس مدیریت بیمه اکو به زبان انگلیسی است. داوطلبان، افرادی را که تسلط بیشتری به زبان انگلیسی دارند، انتخاب میکند.
در رشته مدیریت بیمه اکو به قوانین حقوق و تجارت بینالملل توجه خاص میشود و علاوه بر تدریس اساتید، برگزاری آزمون های کتبی وسوال و جواب های کلاس نیز همگی به زبان انگلیسی است. بنابر این اگر به زبان انگلیسی تسلط ندارید بهتر است در انتخاب این رشته محتاط تر باشید.
توانایی مورد قبول در درس زبان انگلیسی، علاقه به امور مدیریتی و حقوق و تجارت بینالملل از ویژگی های دانش جویان این رشته است.
فارغ التحصیل این رشته می تواند در زمینه های زیر فعالیت نماید.
• کارشناس بیمه
• کارگزاربیمه
• مدیرفروش
• مدیربازاریابی
• کارشناس تحقیقات بازار
• کارمندبانک و رییس بانک
• کارشناس گمرک
کارشناس/مشاورحقوقی
مدیریت بازرگانی و دریایی
هدف این رشته تربیت کارشناس بازرگانی دریایی برای خدمت در ارگانهای دریایی، حمل و نقلی، تجارت خارجی و برنامهریزی کلان جمهوری اسلامی و دیگر شرکتها و مؤسسات خصوصی و دولتی مرتبط با امور مدیریت بازرگانی دریایی کشور است.
این رشته دارای سه گرایش مناطق ویژه، گمرکی و بندر و کشتیرانی میباشد
این رشته از بین داوطلبان گروههای آزمایش ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو میپذیرد.گرایش مناطق ویژه دانشجویان این گرایش با اصول و انواع مناطق ویژه تجاری و صنعتی مرزی و دریایی از نقطه نظر اهداف، تولید، اشتغال، مالکیت، منافع، سرمایهگذاری خارجی، عملکرد و ساختار اینگونه مناطق آشنا میشوند و علل پیشرفت اقتصادی کشورهای صنعتی پیشرفت و در حال توسعه را مطالعه میکنند تا بتوانند راههای پیشبرد و توسعه و جذب سرمایهگذاری را در مناطق ویژه فراگیرند.
توانایی تجزیه و تحلیل بالا، تمرکز، دقت، روابط عمومی خیلی خوب و توانایی مدیریت بحران از مهارتهای لازم برای موفقیت در این رشته است.
فارغ التحصیلان رشته مدیریت و بازرگانی دریایی میتوانند در تدارکات،بازاریابی و بازرگانی کشتی ها،عملیات بنادر و کشتیرانی ها ، حمل و نقل و جابجایی کالا در بنادر و پایانه های گمرکات مرزی و داخلی و مناطق ویژه تجاری ، پرسنلی و کارگزینی مشغول به کار شوند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
امنیت اطلاعات
رشته امنیت اطلاعات یکی دیگر از رشته های زیر شاخه گروه انسانی می باشد . این رشته با هدف تربیت نیروی انسانی شکل گرفته که بتواند به حفاظت، ذخیره، انتقال، بازیابی و… اطلاعات به صورتی امن بپردازد و از فعالیت های که در جهت مجاز حرکت نمی کند جلوگیری کند .
در واقع متخصصان رشته امنیت اطلاعات با عواملی تهدیدکننده سر و کار دارند که می توانند موجب افشا و یا آسیب به اطلاعات الکترونیکی در دنیای مجازی شوند . پس باید متخصصان به قدری در کار خود ماهر و توانا باشند که بتوانند از خطرات نأشی از سارقان اینترنتی و ویروس ها و… جلوگیری کنند و در صورت به وجود آمدن این مشکل ها بتوانند از اطلاعات سیستم محافظت کنند و مانع از افشای اطلاعات محرمانه مربوط به شرکت ها ، سازمان ها ، بیمارستان ها و حتی دولت شوند .
علاقه به امور کامپیوتری، برنامه نویسی، صبر و دقت از ویژگی های دانش آموختگان این رشته است.
فارغ التحصیل این رشته می نواند بعنوان مسئول ارشد امنیت و مسئول امنیتی بانکها در ارگانهای خصوصی و دولتی ، مشغول به کار شود . همچنین بعنوان مشاور امنیتی شرکتها در پروژههای بزرگ ملی فعالیت کند
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع کدکتری فراهم است.
ایران شناسی
موضوع ایران شناسی عبارت از مطالعه در زمینه ابعاد گوناگون تاریخ و فرهنگ و زبان و ادب ایران زمین از دوره باستان تا امروز است سرزمین ایران به جهت جذابیتهای تاریخی و فرهنگی و ادبی همواره موضوع مطالعه برای دانشجویان و ایرانشناسان سراسرجهان بوده است.
گروه ایران شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران دو گرایش ایران باستان و ایران معاصر را در رشته ایران شناسی ارائه می کند.
در گرایش ایران معاصر دروس تاریخ، ادبیات و هنر معاصر ایران تدریس می شود. در گرایش ایران باستان دروس زبانهای ایرانی باستان و میانه نظیر فارسی باستان، اوستا، پهلوی و تاریخ و فرهنگ ایران باستان تدریس خواهد شد.
دانشجویان برای ورود به رشته ایران شناسی باید علاقمند به مطالعه تاریخ ، علاقمند به تحقیق و پژوهش را داشته باشند.
فارغ التحصیلان رشته ایران شناسی می توانند آموزش و پرورش ، صداوسیما ، سازمان میراث فرهنگی
فعالیت کنند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع کارشناسی ارشد فراهم است.
علوم ارتباطات اجتماعی
رشته علوم ارتباطات اجتماعی به منظور سر و سامان دادن به ابعاد مختلف ارتباطات جوامع و مظاهر وجودی آن به خدمت بشر در آمده تا وسایل ارتباطی و اطلاع رسانی گسترده و پیچیده مانند رادیو، تلویزیون، مطبوعات و بسیاری دیگر از مظاهر علم و فناوری را در خدمت اطلاع رسانی و ارتباط بین انسان ها قرار دهد. موضوع این رشته، بررسی ابعاد مختلف ارتباطات جوامع و همچنین مطالعه و تحقیق در زمینه ارتباطات و انتقال اطلاعات و تلاش در جهت بهبود سیستمهای ارتباطی و اطلاعاتی موجود است.
داشتن ذوق و استعداد نویسندگی ، کنجکاوی، تیزبینی و نکتهسنجی ، داشتن ضریب هوشی بالاتر از متوسط جامعه ، توانایی جوشش با طبقات مختلف مردم ، صبر و حوصله زیاد ، داشتن توانایی جسمی و روانی برای دوندگیهای اضطراری ، قدرت تفکر سریع 8ـ عشق به کار خبری ، مؤمن به رعایت اصول اخلاقی و داشتن تقوا ، داشتن تواناییهای ارتباطی ، داشتن حافظهای بیش از حد متوسط جامعه از ویژگی بارز دانشجویان است.
فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در مراکزی مثل روزنامهها، رادیو و تلویزیون، ادارات روابط عمومی سازمانهای دولتی و غیر دولتی و مراکز مشابه به عنوان کارشناس ارتباطات انجام وظیفه کنند.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
زبان و ادبیّات عرب
مردم کشور ما امروزه بیش از گذشته نیاز به آشنایی با زبان و ادبیات عربی دارند زیرا عربی زبان قرآن و زبان اول جهان اسلام و زبان فرهنگ و تمدن بیشتر کشورهای مسلمان است و ما برای بهره گیری از منابع اصلی اسلامی و تحقیقاتی که در این زمینه انجام می شود هم چنین تسلط بر زبان و ادبیات فارسی که از زبان و ادبیات عربی بسیار تاثیر پذیرفته است باید به زبان و ادبیات عرب مسلط باشیم. از همین رو در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشورمان رشته زبان و ادبیات عربی ارائه میشود.
دانشجوی زبان و ادبیات عرب، با تاریخ ادبیات عرب و متون مختلف نظم و نثر دوره های مختلف آشنا می شود و فن ترجمه عربی به فارسی و بالعکس و علوم بلاغی و ... را یاد می گیرد.
علاقه و انگیزه در رشته زبان و ادبیات عربی مثل سایر رشتهها حرف اول را میزند. همچنین دانشجوی زبان و ادبیات عربی باید به ادبیات فارسی و زبان عربی تسلط نسبی داشته باشد و در کنار این توانمندیها اگر به زبان عربی به عنوان زبان وحی نگاه کند، با عشق و علاقه بیشتری رشته تحصیلی خود را ادامه میدهد. زبان و ادبیات عربی تنها رشته زبانهای خارجه است که فقط از داوطلبان گروه علوم انسانی دانشجو میپذیرد. زیرا زبان و ادبیات فارسی و عربی وامدار یکدیگر هستند و این دو زبان چنان درهم آمیختهاند که بسیاری از استادان و ادیبان ما معتقدند زبان عربی یک زبان بیگانه نیست و از همین رو در اکثر دانشگاهها رشته زبان و ادبیات عربی در کنار رشته زبان و ادبیات فارسی در دپارتمان دانشکده ادبیات قرار دارد. البته به اعتقاد کارشناسان، زبان عربی باید یک آزمون اختصاصی داشته و داوطلبان تمامی گروههای آزمایشی اجازه شرکت در این آزمون را داشته باشند، چون گاهی اوقات یک داوطلب ریاضی و فنی نیز به رشته زبان و ادبیات عربی علاقهمند است و مایل است در کنار رشتههای علوم پایه یا فنی، این رشته را نیز انتخاب کند.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
فارغ التحصیل این رشته در ایران علاوه بر تدریس در آموزش و پرورش و موسسات خصوصی می تواند در آزمون اداره فنی قوه قضائیه نیز شرکت کند و در صورت قبولی در آزمون، مجوز تاسیس دارالترجمه را بگیردکه البته این مجوز خیلی محدود است. همچنین این افراد می توانند در بخش های دیگر مثل وزارت امور خارجه، دارالترجمه ها، شرکت های بازرگانی و تجاری به عنوان مترجم و در سازمان صدا و سیمای ایران به عنوان گوینده بخش عربی و یا به عنوان مترجم فعالیت کنند. پس از طی مقطع دکترا نیز می توانند به عنوان استاد دانشگاه های سراسر کشور مشغول به تدریس شوند.
شیعه شناسی
به رشته ای اطلاق می شود که از مجموعه مسایل به هم بافته یک جمعیت مذهبی به نام شیعه بحث می کند. از نحوه پیدایش و شکل گیری آن در تاریخ اسلام؛ از چگونگی بسط و گسترش آن در میان اقوام مختلف عرب و عجم؛ از شاخه ها و نحله ها؛ رهبران و دانـشمندان؛ منابع و متون؛ معارف و دانش ها، آمـوزه ها، آئین ها، اصول عقیدتی، نقش های تاریخی و تمدنی و نیز وضعیت فعلی شیعیان در جغرافیای مسکون.این رشته، معرفتی بین رشته ای بوده و در میان دانش های الهیات و علوم اجتماعی جای گرفته و این دو را به یکدیگر پیوند می دهد. روش های این رشته نیز ترکیبی از روش هـای معمول در دانش های الهیاتی و علـوم اجتماعی بوده و به اقتضای مورد از روش هـای نقلی، تفسیری، تاریخی، تحلیلی، کمی، تجربی و مشاهده ای به صورت انفرادی و یا ترکیبی استفاده می کند. ا
ین رشته علمی آکادمیک، موضوع خود یعنی شیعه را به صورت یک کلّ عینی و یک مـجموعه واقعی، مفروض گرفته و با این رویکرد از تکوین و تطور تاریخی و تقرر و تعین فعلی آن، و نیز از نقش ها و فعالیت ها و معرفت ها و دانش های شیعیان، گفت وگو می کند.
دانشجویان باید به تجزیه و تحلیل شرایط اجتماعی شیعیان ، تجزیه و تحلیل امکانات و محدودیت های شیعیان بپردازند. همچنین باید علاقمند به تاریخ گذشته مسلمانان و زبان عربی باشند.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
فارغ التحصیلان رشته شیعه شناسی می توانند در مشاغل حوزه های علمیه، مراکز آموزشی و پژوهشی، وزارت امور خارجه ، سازمان های عقیدتی سیاسی ، وزارت اطلاعات ، وزارت فرهنگ و ارتباطات اسلامی فعالیت کنند.
مدیریت صنعتی
صنعت هر کشور بدون شک از جمله مهمترین ارکان توسعه پایدار در عرصه های مختلف آن کشور محسوب می شود. مدیریت صحیح و بهینه این بخش تأثیرات مثبت و شایان توجهی در رشد و ارتقای جامعه و سطح زندگی مردم خواهد داشت.
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی رشته مدیریت صنعتی ضمن آشنا شدن با مفاهیمی همچون سازمان، منابع انسانی، کاربردهای ریاضی در مدیریت، مباحث کیفیت، حسابداری و حسابداری صنعتی و بحث های کمی مدیریت ، آمادگی علمی لازم را برای ورود به این حوزه از کسب و کار پیدا می کنند و در صورت انتخاب شغل مناسب و رشد و پیشرفت در شغل خود می توانند پس از کسب تجربه، مسئولیت بخشی از خط تولید یک کارخانه ، مدیریت یک پروژه صنعتی و یا یک شرکت تولیدی را بر عهده بگیرند.
این رشته در بسیاری از دانشگاه های کشور ارائه می گردد و نیاز به متخصصان این رشته متناسب با پیشرفت صنعتی کشور روز به روز افزایش می یابد.این رشته شباهت هایی با مهندسی صنایع – گرایش تولید، دارد اما توجه آن بیشتر به ارتباط صنعت با نیروی انسانی و ابعاد مالی و رفتاری صنایع است در حالی که مهندسی صنایع به ابعاد فنی و تکنیکی صنایع می پردازد.
مدیر صنعتی به کسب مهارتهای عمومی و تخصصی(زبان، ،ICDL، Ms Project و ...) و تجزیه و تحلیل و نهایتا حل مشکلات مدیریتی واقف است.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
آنها دروس مانند بررسی اقتصادی طرح های صنعتی، کنترل پروژه ، حفاظت صنعتی و... را مطالعه می کنند.
فارغ التحصیلان می توانند در قسمتهای مدیریت و برنامه ریزی تولید، اداره حفاظت فنی ، قسمت کنترل کیفیت کالا ، نگهداری و تعمیرات مشغول بکار شوند. ضمنا توانایی فعالیت در امور مربوط به مدیریت و کنترل پروژه و مدیریت و ارزیابی عملکرد را دارا هستند.
زمینه های دیگر فعالیت فارغ التحصیلان این رشته امور مربوط به کیفیت و استانداردهای کیفی و بهره وری و همچنین امور مالی و بانکداری است.
مدیریت مالی
دانشآموختگان مدیریت مالی علاوه بر توانایی تجزیه و تحلیل و حضور فعال در بازارهای مالی میتوانند وضعیت مالی شرکتها و مؤسسات را مورد ارزیابی قرار دهند و در اخذ تصمیمات مالی مؤثر در سازمانها، نقش اساسی ایفا کنند.
مدیر مالی به دنبال آن است که با مدیریت کارآمد جریانات نقدی کوتاه و بلندمدت، وجوه نقد افزونتری ایجاد کند.
مدیر مالی شرکت به طور مداوم با تصمیماتی در این سه حوزه مواجه است و به دنبال دستیابی به ترکیبی از سیاست ها و تصمیم گیری ها به منظور هدایت صحیح موسسه در این سه حوزه است که نهایتا هدف ایجاد ارزش و حداکثرسازی ثروت را برآورده کند.
توانایی تجزیه و تحلیل بالا، تمرکز، دقت، روابط عمومی خیلی خوب و توانایی مدیریت بحران از مهارتهای لازم برای موفقیت در این رشته می باشند.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث تئوری مدیریت مالی در حوزه های مختلفی همچون سرمایه گذاری و بانکداری و بیمه و مدیریت ریسک و مهندسی مالی (ارایه روشهای نوین مالی) تامین مالی و اعتباری و ... می تواند در پستهای مرتبط سازمانی ازجمله معاونت مالی و معاونت سرمایه گذاری و تامین مالی اعتبارات مالی در بانکها و ارزیابی اقتصادی پروژه ها و شرکتهای سرمایه گذاری و بورس اوراق بهادار و غیره مشغول بکار شوند. این رشته در حال حاضر دارای آینده شغلی بسیار مناسبی می باشد. امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقطع دکترا وجود دارد.
دروس اصلی رشته مدیریت مالی: اقتصاد سنجی مالی، پول و ارز بانکداری، نهادهای پولی و مالی بینالملل، برنامهریزی مالیاتی ، قراردادهای بیمه و...
مدیریت فرهنگی و هنری
این رشته با هدف تعلیم و تربیت افرادی متخصص برای سرپرستی و مدیریت مراکز فرهنگی و هنری در سال 1380 به پیشنهاد حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برای نخستین بار در مؤسسه آموزش عالی سوره تأسیس شد. هدف از ایجاد این رشته٬ آموزش مدیرانی است که قادر به مدیریت در محیط ها و سازمانهای دولتی باشند
این رشته یکی از دورههای رسمی آموزش عالی کشور است که دانشجویان این رشته از میان دیپلمهای گروههای آموزشی چهارگانه ریاضی، تجربی، علوم انسانی و هنر پس از موفقیت در کنکور سراسری پذیرفته میشوند.
فرهنگ یکی از عوامل مؤثر بر مدیریت است و در مقولهٴ جدیدی به نام « مدیریت فرهنگی» این تأثیر متقابل است.
با توجه به اهمیت مدیریت در عرصه فرهنگ و هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی رشته مدیریت فرهنگی و هنری را به تصویب رساند.
در حال حاضر این رشته در مقطع کارشناسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر دو سال است که راه اندازی شده و تدریس می شود و با تصویب شورای عالی دانشگاه آزاد اسلامی این رشته از سال تحصیلی آینده در دانشگاههای آزاد اسلامی واحد تهران شمال-تهران جنوب-شوشتر نیز راه اندازی شده و امید است تا با پرورش مدیران متخصص در این عرصه شاهد جهشی در مدیریت بر فرهنگ و هنر کشور باشیم. همچنین بنیاد فرهنگی هنری سوره و دانشگاه علم و فرهنگ وابسته به جهاد دانشگاهی نیز جزء نخستین مراکزی هستند که این رشته را در مقطع کارشناسی در شهر تهران دایر کردهاند.
لازم به یاد آوری است که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز این رشته در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران نیز تاسیس شده است و امیدواریم وزارت علوم تحقیقات و فناوری نیز با توجه به اهمیت و ضرورت چنین رشته ای که نیاز جدی کشور میباشد نسبت به راه اندازی آن در دانشگاههای کشور همت گمارد.
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی در برگیرنده مجموعه فعالیت ها و وظایف اساسی مدیریت شامل: 1- برنامه ریزی، 2- سازماندهی، 3- هماهنگی، 4- رهبری، 5- کنترل و ... در عرصه بهداشت و درمان است. مدیر خدمات بهداشتی و درمانی باید قادر باشد نیازهای داخلی و خارجی سازمان را شناسایی کرده و به آنها پاسخ دهد و به عنوان یک هماهنگ کننده و رهبر در سیستم بهداشتی و درمانی در فراهم آوردن سلامت و رفاه اجتماعی افراد جامعه تلاش کند.
هدف از این رشته تجزیه و تحلیل نظام خدمات بهداشتی، ارزیابی بیمارستانها از نظر کیفی و کمی، اداره بیمارستانها و مراکز بهداشتی و تجزیه و تحلیل اقتصادی فعالیتهای بیمارستانی می باشد.
فارغالتحصیل این رشته به عنوان مدیر بخش بهداشت و درمان از یک سو با بیماران و از سوی دیگر با استرس، کمبودها، نارضایتیها و برخوردهای متنوع سروکار دارد؛ از این رو باید از پختگی، تحمل و شکیبایی برخوردار باشد. و از نظر جسمی و روحی قوی بوده و در تصمیمگیری قاطع باشد.
این رشته در کارشناسی و کارشناسی ارشد گرایشی ندارد.
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد.
امکان فعالیت دمدیریت شبکه های بهداشتی درمانی و بیمارستان ها و هلال احمر، سازمان تامین اجتماعی و سازمان بیمه خدمات درمانی را دارند.
به طورکلی فارغ التحصیلان این رشته در هر وزارتخانه ای که اداره بهداشت داشته باشد، می تواند کار کند
مطالعات خانواده
این رشته به مطالعات و بررسی سیستماتیک و علمی خانواده ها از دیدگاه فقهی ، حقوقی ، اجتماعی ، روانشناسی بر مبنای تفکرات اسلامی خواهند پرداخت و مجموعه ای هماهنگ از فعالیت های پژوهشی و آموزشی است که موجب احاطه و دستیابی دانشجو به آثار علمی ، تهیه متون تحقیقاتی و نوآوری و کمک به تعمق اطلاعات ، پیشرفت و گسترش مرزهای دانش در زمینه خانواده خواهد بود.
هدف این رشته عبارت است از تربیت و تقویت افراد کارشناس جهت مشاوره و رسیدگی به مسائل خانواده در سطح کارشناسی ، تقویت و توسعه مطالعات و تحقیقات دانشگاهی در زمینه مسائل خانواده که زیربنای آن تفکرات و جهان بینی اسلامی است، کمک به تربیت افراد متخصص در امر خانواده با آشنایی به علوم روانشناسی ، علوم تربیتی ، علوم اجتماعی ، فقه و حقوق در اسلام در سطح دکتری و تقویت و تعمیق بینش های علمی و تحقیقاتی در مسائل خانواده به منظور تغییراست.
دانشجوی این رشته باید فرهنگ ارزشمند اسلامی را به خوبی بشناسد. دارای مهارت خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن باشد. دارای شخصیت متعادل باشد و بر دیگران تأثیر مثبت بگذارد. به مباحث اجتماعی و حقوقی تسلط داشته باشد.
فارغ التحصیلان می توانند بعنوان کارشناس در زمینه حقوق و اجتماعی ،ایجاد کانون مشاوره خانواده ،تربیت نیروی سازمان بهزیستی ، تربیت افراد در مراکز مشاوره آموزش و پرورش، صدا و سیما ، وزارت بهداشت، وزارت کار و مراکز تحقیقاتی مشغول شوند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
دروس اصلی رشته مطالعات خانواده: آسیب شناسی اجتماعی، آسیب شناسی روانی، بهداشت روانی، جامعه شناسی خانواده، خانواده درمان، حقوق اساسی و...
مشاوره و راهنمایی
مشاوره در اصل یعنی پیشگیری و پیشگیری یعنی این که به افراد آموزش داده شود که چه کنند تا دچار بحران های روحی نگردند و راه پیشرفت و تکامل را راحت تر و سریع تر طی نمایند.
کارشناس مشاوره عمدتاً به یاری خود فرد، مشکل او را حل میکند. به عبارت دیگر به مراجعه کننده کمک میکند تا تفکر، احساسات، اندیشه و یا تصمیمگیری خود را تغییر داده تا در نهایت بتواند نوع رابطه خود را با دنیای اطرافش تغییر دهد، اما یک مددکار با تاثیر بر روی دنیای بیرون فرد، مشکل مراجعه کننده را حل میکند.
خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن دو ویژگی مهم و ضروری برای دانشجوی رشته مشاوره است چون یک مشاور باید بتواند با صبر و بردباری و آرامش درونی خود فضای مناسبی برای مراجعه کننده ایجاد کند و به او اجازه دهد که خود را تخلیه کرده و دغدغههای ذهنی خویش را بیان کند و سپس با کلامی گویا و فصیح او را راهنمایی نماید.
دانشجو مشاوره از یک سو باید شخصیتی متعادل داشته باشد تا بتواند بر دیگران تاثیر گذاشته و به درستی آنها را راهنمایی کند و از سوی دیگر اهل تحقیق و پژوهش باشد تا علل مشکلات و بحرانهای موجود در جامعه را ریشهیابی کند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
فارغ التحصیلان این رشته با توجه به توانمندیهایی که این رشته در طی تحصیل کسب میکند، می توانند در مراکز مشاوره خصوصی و دولتی، مدارس، ادارات و وزارتخانه ها، مراکز فرهنگی، شهرداری و بعضی از بیمارستان ها و درمانگاه ها به فعالیت بپردازند.
ریاضیات،آمار، فلسفه آموزش و پروزش، روش هاوفنون تدریس، مبانی جامعه شناسی، خانواده دراسلام وایران،روانشناسی اجتماعی،روانشناسی تربیتی،روانشناسی یادگیری،روانشناسی شخصیت،اختلالات یادگیری،بهداشت روانی از دروس مهم آنها است.
روزنامه نگاری
روزنامه نگار که اغلب خبرنگار نامیده می شوند، به تحقیق و نوشتن برای روزنامه های ملی و یا محلی می پردازد. او هر خبر و رویدادی که برای گروه های مختلف مخاطبان جذاب باشد را پوشش می دهد پس
اگر به اتفاقات و رویدادهای سیاسی، اجتماعی و یا ورزشی علاقه مندید و شغلی را دوست دارید که مهارت های نوشتاری در آن کاربرد زیادی داشته باشد، شغل روزنامه نگاری (خبرنگاری) مناسب شماست.
روزنامه نگار باید ذهنی پژوهشگر داشته و از تحقیق و بررسی موضوعات مختلف لذت ببرد. داشتن تجربیات مرتبط مانند کارهای داوطلبانه و نوشتن مقاله برای روزنامه ها و مجلات نیز در یافتن شغل مناسب و موفق شدن در آن مفید می باشد.
روزنامه نگار کسی است که با اتکا به ذوق و استعداد شخصی، پس از گذراندن دورهٔ آموزش تخصصی و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعی که این پیشه بر گردن او میگذارد، وظیفه بدستآوردن، آمادهکردن، گردآوری و ساماندادن اخبار و انتقال آنها را با وسایل ارتباط جمعی (مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبان بر گردن دارد.
یک خبرنگار موفق همیشه در انعکاس رخدادها بی طرفانه عمل می کند؛ چون ذات خبرنگاری مبتنی بر بی طرفی است و اینجاست که خبرنگار با رعایت این نکته مهم خود را به قوانین ملزم دانسته و در این مسیر به اهداف خود نائل می شود.
یک خبرنگار باید همواره درکسب اعتماد و اعتمادسازی بین خبرنگار، منابع خبری و مردم خود تلاش کند. در جهان حاضر که جوامع در حال تحول و نوزایی هستند قدرت درک، تجزیه و تحلیل و پیش بینی حوادث از دیگر مسائل اساسی این حرفه بشمار می رود.
بداهه گویی، مهارت ممتاز گفتاری است که خبرنگار بر اثر مطالعات و تمرینهای بیانی به آن میرسد.
بیان مناسب، داشتن سلامت اندام گفتاری و صدای مناسب و لحن خبری و غیرمصنوعی از دیگر ویژگیهای خبرنگار است. تنفس درست، جنس صدا و استفاده درست از صدا و انتخاب لحن مناسب برای بیان، از مهارتهای خبرنگاران آموزش دیدهاست. خبرنگار برای دستیابی به بیان نافذ خبری باید جدی باشد و تلاش کند.
خبرنگار باید بتواند با کودک خردسال، نوجوان، جوان، پیر، کارگر و کارمند، هنرمند، قهرمان، دانشمند، افراد مثبت و منفی ارتباط برقرار کند.
ذهن پوینده و علاقه زیاد به افراد، مکان ها و رویدادها – زیرا در غیر اینصورت اوالا خبرنگاری برای شما خسته کننده خواهد شد و از سوی دیگر اخبار تهیه شده توسط شما از جذابیت لازم و کافی برای بینندگان برخوردار نخواهد بودعلاقه به امور و اتفاقات جاری در همه سطوح و داشتن حس کنجکاوی برای پیگیری اموری که ممکن است جنبه خبری قوی برای خبرگزاری ها و رسانه ها داشته باشندخبرنگار باید خبرگزاریهای مختلف جهان بویژه غولهای خبری جهان را بشناسد.
در تمامی این مراحل داشتن اعتماد به نفس الزامی است و درغیر این صورت خبرنگار موفق نخواهد بود. داشتن صبر و تحمل برای رسیدن به نتیجه و تهیه یک خبر داغ الزامی است.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
رقابت در این شغل به خصوص در روزنامه های سراسری بسیار زیاد است. شما می توانید کار خود را در یک روزنامه محلی آغاز کنید. با کسب تجربه بیشتر نیز می توانید وارد حوزه های گسترده تر و روزنامه های سراسری شوید. البته کار در صدا و سیما نیز برای خبرنگاران فراهم است و می توانند در این سازمان مشغول شوند.
بر اساس نظر برخی از روزنامه نگاران و شواهد موجود از روند اطلاع رسانی در ایران، می توان پیش بینی کرد نرخ رشد این شغل نسبت به سایر مشاغل بالاتر است. علت آن هم الزام حکومت برای توسعه رسانه ها و مؤسسات خبررسانی برای رقابت با هجمه تبلیغاتی و رسانه ای کشورهای دیگر (در حوزه سیاسی) و افزایش آگاهی عموم مردم و افزایش نقش رسانه ها در این میان (حوزه اجتماعی، فرهنگی و هنری) می باشد. قاعدتا با توسعه رسانه، شغل روزنامه نگاری نیز توسعه خواهد یافت.
دروس پایه و اصلی رشته روزنامه نگاری: مبانی جامعه شناسی ، تاریخ روزنامه نگاری، روزنامه نگاری عملی، تکنولوژی چاپ و نشر، روش تحقیق نظری و...
علوم انتظامی
حفظ امنیت در نظام اسلامی متکی به وجود پرسنلی بوده که در جهت انجام مأموریت های متنوع و گسترده ای که در این راستا وجود دارد تربیت یافته از آخرین تکنیک ها و تاکتیک های انتظامی که منطبق با آخرین دستاوردهای علمی نیز باشد، بهره مند گردیده باشند.
لذا برنامه کارشناسی علوم انتظامی با گرایش های انتظامی، اطلاعات، مهندسی، اداری و مالی، خدمات پشتیبانی و ارتباطات انتظامی به منظور تامین کادر متخصص و کاردان در بخشهای مختلف نیروی انتظامی تهیه گردیده است.
دوره کارشناسی علوم انتظامی یکی از مجموعه برنامه های آموزش عالی بوده که به منظور ارتقاء سطح کیفی داوطلبان خدمت در نیروی انتظامی که با مدرک دیپلم استخدام می گردند. طراحی گردیده است.
هدف تربیت کارشناسان متعهد با مهارتهای علمی و نظری در زمینه های مختلف ماموریتهای نیروی انتظامی است.
برنامه ریزی 6 گرایش در دوره کارشناسی علوم انتظامی با توجه به تنوع تخصص های مورد نیاز سازمان نیروی انتظامی انجام یافته که توانمندی و نقش حاصله از آن به شرح ذیل ارائه می گردد.
گرایش انتظامی ، اطلاعات ، مهندسی ، اداری و مالی ، خدمات پشتیبانی ، ارتباطات انتظامی
دروس مشترک در شاخههای مختلف نیروی انتظامی :
سازمان و مدیریت و نگرش در مدیریت اسلامی، مقدمات علم حقوق، روانشناسی رشد، حقوق اساسی، نقشهخوانی، حفاظت اطلاعات ، مبانی اطلاعات، تاکتیک دسته در آفند و پدافند ،حقوق جزای عمومی ، سازمان و وظایف نیروی انتظامی ، تاریخ سیاسی معاصر ایران ، گزارشنویسی ، جنگافزارشناسی، جغرافیا ، کشف علمی جرائم ،روانشناسی اجتماعی ، حقوق مدنی ، آشنایی با کامپیوتر ، ورزش رزمی ، اصول و قواعد نظامی ، مقابله با سوانح و بلایا ، جنگافزارشناسی نیمهسنگین، عبور از موانع و عملیات اعتماد به نفس، مبانی اطلاعات، روشها و فنون تدریس جرائم نیروهای مسلح، آیین دادرسی کیفری، آیین دادرسی مدنی ، حقوق جزای اختصاصی ، مکانیک اتومبیل ، زبان تخصصی ، کاربرد قانون سلاح و..
شاخه های آن عبارتند از: شاخه کشف جرائم ، اطلاعات ، شاخه راهنمایی رانندگی ( ترافیک، راهور، حمل و نقل) و خدمات و پشتیبانی
دانشجویان این رشته باید روحیه نظامی داشته باشند تا در این رشته موفق گردند.
یکی دیگر از ویژگیهای پلیس، داشتن صبر و حوصله و متانت و خویشتنداری بسیار است. بدون شک چنین فردی باید صبر و تحمل بسیاری داشته باشد. همچنین کارشناس کشف جرائم، بدون صبر و حوصله و دقت و موشکافی نمیتواند اطلاعات مورد نیاز را به دست آورد و مجرم را دستگیر کند.
شغل نیروی انتظامی یک شغل خدماتی است و مأمور نیروی انتظامی، ارتباط مستقیم با مردم دارد از سوی دیگر اکثر مراجعهکنندگان به نیروی انتظامی، بویژه مراجعهکنندگان به کارشناسان کشف جرائم و انتظامی، افرادی هستند که از لحاظ روحی شرایط مساعدی ندارند چون یا مجرم هستند یا شاکی. از همینرو، یک پلیس باید انگیزهای قوی برای خدمت به مردم داشته باشد تا در برخورد با مجرم یا شاکی میزان خدماتدهی او کاهش نیابد.در ضمن دانشجوی این رشته باید بداند که انجام مأموریتهای پی در پی در شهرهای مختلف، یکی از ویژگیهای شغلی پلیس است.
دانشجویان این دانشگاه نسبت به دانشجویان رشتههای دیگر، برنامهها و فعالیتهای بیشتری دارند. به همین دلیل دانشجویان علوم انتظامی - چه زن و چه مرد - در طی تحصیل حق ازدواج ندارند و بعد از فارغالتحصیلی نیز به آنها پیشنهاد میشود قبل از ازدواج، شرایط شغلی خود را برای شریک زندگی خود بگویند تا در آینده دچار مشکل نشوند.
همچنین باید با مسائل حقوقی کاملاً آشنایی داشته باشد. دانشجوی اطلاعات نیز علاوه بر ویژگیهای یاد شده، باید بسیار رازدار باشد تا بتواند به عنوان یک مأمور مخفی، اطلاعات مورد نیاز را به دست آورد و وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد.د
در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، عدهای از کارکنان دارای مشاغل اداری و عدهای دیگر دارای مشاغل مأموریتی هستند. برای مثال، کارکنان بخشهای حسابداری، کامپیوتر، برق و مخابرات در بخش اداری فعالیت میکنند. به عبارت دیگر فارغالتحصیلان شاخه خدمات و پشتیبانی در بخش اداری حضور دارند و فارغالتحصیلان سایر شاخهها و گرایشهای علوم انتظامی در بخش مأموریتی فعالیت میکنند.در کل فارغالتحصیلان کاردانی دانشکده علوم پایه انتظامی با درجه ستوان سومی و کارشناسان این دانشکده با درجه ستوان دومی فارغالتحصیل میشوند و درجات بعدی آنان برابر قوانین و مقررات ناجا خواهد بود. در این میان، نوع فعالیت فارغالتحصیلان کاردانی نیروی انتظامی بیشتر جنبه اجرایی دارد؛ یعنی این دسته از فارغالتحصیلان بیشتر مجریان برنامهها هستند اما مسؤولیت اصلی کارشناسان نیروی انتظامی، تئوریسازی، برنامهریزی، هدایت و کنترل فعالیتهای نیروی انتظامی است. البته در حال حاضر به دلیل کمبود پرسنل، گاهی اوقات یک کارشناس باید وظایف کاردان را نیز انجام دهد.گفتنی است که دانشجویان علوم پایه انتظامی ضمن آن که ماهانه مبلغی به عنوان کمک هزینه تحصیلی دریافت میکنند از امکانات رفاهی خوابگاه، پوشاک، غذا، دفترچه اتکا و خدمات درمانی بهرهمند میشوند و در طول خدمت از وام خرید مسکن یا یک باب مسکن ملکی برخوردار خواهند شد
مشاوره و راهنمایی
رشته مشاوره و راهنمایی یکی از رشتههای گروه علوم انسانی است که جنبه کاربردی دارد و بیشتر در زمینه رشد ، ابعاد مختلف شخصیت آدمی و پیشگیری از مشکلات و اختلالات بخصوص مشکلات دانشآموزان و نوجوانان میباشد.
گاهی انسان نمیتواند به تنهایی بر بعضی از مشکلات خویش غلبه کند و برای حل آنها نیاز به کمک دیگران دارد و اینجا است که ضرورت حضور یک کارشناس مشاور احساس میشود. فردی که مهارت و تخصص لازم را برای راهنمایی دیگران کسب کرده است.
مشاوره در اصل یعنی پیشگیری و پیشگیری یعنی این که به افراد آموزش داده شود که چه کنند تا دچار بحران های روحی نگردند و راه پیشرفت و تکامل را راحت تر و سریع تر طی نمایند. به افراد آموزش داده شود که چه کنند تا دچار بحرانهای روحی نگردند و راه پیشرفت و تکامل را راحت تر و سریع تر طی نمایند. البته بخش دیگری از مشاوره نیز شامل حال افرادی می شود که دچار بحران شده اند و اکنون نمی دانند که چگونه باید از بحران مورد نظر عبور کرده و یا با آن کنار بیایند که در اینجا مشاور به فرد مراجعه کننده کمک می کند تا خودش را، نیازهایش را، هدفش را و راه رسیدن به هدفش را بشناسد تا بتواند بر بحران موجود غلبه کند.
کارشناس مشاوره عمدتاً به یاری خود فرد، مشکل او را حل میکند. به عبارت دیگر به مراجعه کننده کمک میکند تا تفکر، احساسات، اندیشه و یا تصمیمگیری خود را تغییر داده تا در نهایت بتواند نوع رابطه خود را با دنیای اطرافش تغییر دهد، اما یک مددکار با تاثیر بر روی دنیای بیرون فرد، مشکل مراجعه کننده را حل میکند. برای مثال به یاری خانواده، محیط کار و یا نهادهای مختلف موجود در کشور، مشکلات خانوادگی، اقتصادی و یا کاری مراجعه کننده را حل میکند.
دانشجوی این رشته نیازمند کسب توانمندی های آشنایی با روانشناسی تعلیم و تربیت، آگاه بودن از مسائل اقتصادی ، سیاسی، اجتماعی و مذهبی است تا بتواند مراجعه کنندگان خود را که از اقشار مختلف جامعه و دارای مشکلات متنوعی هستند بخوبی راهنمایی کند و باید در درس های ریاضی خصوصا آمار و زبان انگلیسی قوی باشد.
خوب گوش دادن و خوب سخن گفتن دو ویژگی مهم و ضروری برای دانشجوی رشته مشاوره است چون یک مشاور باید بتواند با صبر و بردباری و آرامش درونی خود فضای مناسبی برای مراجعه کننده ایجاد کند و به او اجازه دهد که خود را تخلیه کرده و دغدغههای ذهنی خویش را بیان کند و سپس با کلامی گویا و فصیح او را راهنمایی نماید.
روان شناسی یک علم تحقیقاتی است اما مشاوره بیشتر جنبه کاربردی دارد که از تحقیقات و دادههای روان شناسی برای حل مشکلات مردم یاری میگیرد.
روانشناسی (روانشناسی بالینی) افرادی است که دچار اختلالات روحی و روانی شدهاند، یعنی در این علم بیماران روحی و روانی مورد مطالعه قرار میگیرند اما در مشاوره سخن از مردم عادی است که با بحرانهای روحی روبرو هستند.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
دو رشته علوم تربیتی و روانشناسی از رشتههای نزدیک به این رشته هستند
زبان شناسی
در قرون اخیر تلاشهای بسیار جامعی در مورد زبان، منشا پیدایش آن، منشا پیدایش خط، بررسی ماورای زبانی(زیر ساخت و روساختهای آن)، تجزیه و تحلیلهای زبانی توسط محققان صورت گرفت که همه آنها زمینههای مطالعات علمی برای رشتهای به نام "زبانشناسی" شدند. این مطالعات دستآوردهای جالبی را نیز در پیداشت : از جمله ساخت ماشین هوشمند مصنوعی و دستگاههای ادراک کننده. پس از این مرحله جایگاه توانایی استفاده از زبان در مغز مورد مطالعه قرار گرفت که منجر به دستیابی توفیقاتی در زمینه زبان پریشی گردید. مطالعات بعدی در زمینه زبان اشارهای بود که پیشرفتهایی در زمینه ارتباط کرولالها به دنبال داشت.
گرایش های این رشته :
این رشته دو گرایش دارد:1- زبانشناسی همگانی 2- آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان.
البته این دو گرایش دروس مشابه زیادی دارند، با این تفاوت که زبان شناسی با گرایش آموزش زبان فارسی به غیر فارسیزبانان تخصصیتر به مقوله زبانفارسی میپردازد و با نگاهی به کتب تاریخی به پیشینه تاریخی زبان میپردازد و مسائل حوزه آموزش را نیز مطرح میسازد.
برای شرکت در کنکور کارشناسی ارشد چهار سرفصل کلی باید مطالعه شود: کلیات علم زبانشناسی، دستور زبان فارسی، و زبان عمومی و تخصصی و تاریخ زبان فارسی در ایران.
امکان ادامه تحصیل این رشته تا مقطع دکتری وجود دارد.
دانشآموخته زبانشناسی میتواند به تجزیه و تحلیل کتب درسی، یا در نهادهای سیاسی به پژوهشهای جامعه شناختی یا در شهرداریها به پژوهشهای گویش شناسی بپردازد. حتی در کلینیکهای پزشکی به کار گفتاردرمانی مشغول شود. میتوانند به عنوان استاد دانشگاه، پژوهشگر زبانی و مستندساز زبانی (که خود نوعی پژوهشگر است)، اشتغال در فرهنگستان زبان فارسی, شرکتهای تبلیغاتی برای تنظیم شعار، کار در نشریات مختلف به عنوان ویراستار و مشاور و ... همچنین کار در کلینیکهای گفتار درمانی و ... مشغول فعالیت شوند.
در حوزهی تبلیغات و نامگذاری برای دستگاهها و محصولات تازه ابداع شده و هر زمینهای که به نحوی با دانش زبانشناختی ارتباط پیدا کند یا با جنبههای زبانشناختی در ارتباط باشد نیز میتوانند فعالیت کنند.
زبان شناسان به ساخت زبان فارسی، آشنائی با ادبیات معاصر فارس، مبانی روش تحقیق، اصول و نظریههای آموزش زبان خارجی، اصول معناشناسی آْواشناسی و واج شناسی زبان فارسی، جامعه شناسی زبان، طرح تحقیق انگلیسی ویژه، مفاهیم بنیادی در نحو، بررسی تطبیقی فرهنگها ،زبان فارسی دانشگاهی ، تاریخ زبان فارسی، تهیه وتدوین مواد درسی ، 2 ، نحو زبان فارسی، نظریه های ارزشیابی و کاربرد آنها در زبان فارسی، مسلط هستند.
البته نکته مهم اینجاست که این رشته، مورد بیمهر ی نهادهای مدنی کشور ما قرار گرفته است و آنچنان که باید، جایگاه مشخصی در ایران ندارد. اما بهطورکلی چون این رشته، رشتهای کاربردی است، در کشورهای دیگر بسیار مورد توجه واقع شده است. بهطور مثال یک
فارغ التحصیلان بسته به حوزهی زبانشناسی که در آن کار و مطالعه کرده و پایاننامه و مقاله نوشتهاند دارای تخصص در هر یک از رشتههای نحو، صرف، منظورشناسی، آواشناسی، واجشناسی، جامعه شناسی زبان و سایر رشتههای مربوطه پیدا خواهند کرد. فارغ التحصیلان گرایش آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان (آزفا) همانطور که از اسمش پیداست میتوانند در آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان صاحب تخصص شوند
علوم قضایی
در فرهنگ پربار اسلامی و از جمله در قرآن مجید بر لزوم حکم قضایی، براساس آنچه خدا نازل کرده است، به دفعات تأکید شده است. تسلط کافی بر منابع فقه اسلامی از ارکان مهم این شغل است.
جسارت، قدرت استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. او باید به زبان و ادبیات فارسی مسلط باشد چون منطق حقوقی یک منطق اقناعی و خطابی است. یعنی یک فارغ التحصیل این رشته باید بتواند کسانی را که مورد خطاب او قرار می گیرند و یا دادگاهی که مامور رسیدگی به دعوا است، با زبان سلیس و بلیغ قانع کند، در نتیجه باید به زبان و ادبیات مسلط باشد. در ضمن باید اطلاعاتی از ریاضیات داشته باشد.
فارغالتحصیلان این رشته تواناییهای لازم را برای تصدی امر قضا در محاکم جمهوری اسلامی ایران پیدا میکنند. علاوه بر این چون دانشجویان علوم قضایی، کلیهدروس تخصصی رشته حقوق را نیز مطالعه میکنند، میتوانند موقعیتهای شغلی فارغالتحصیلان حقوق را نیز داشته باشند. این رشته از هر سه گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو میپذیرد.
دانشکده علوم فضائی و خدمات اداری در جهت دسترسی به این هدف مهم تنظیم شده و در آن تلاش شده است که در عین رعایت دروس عمومی و دروس تخصصی مصوب رشته حقوق به طور کامل، با افزودن تعدادی واحد فقهی در برنامه درسی و تعدادی واحد عربی به عنوان دروس پیش نیاز تسلط نسبی دانش آموختگان دانشکده بر موازین فقهی تأمین گردد.
هدف اولیه از تشکیل دوره کارشناسی علوم فضائی تربیت نیروی کارآمد جهت تصدی مشاغل قضائی در قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران می باشد.
با توجه به هدف اصلی از تشکیل این دانشکده، فارغ التحصیلان آن توانائی های لازم را برای تصدی امر قضا در محاکم جمهوری اسلامی ایران پیدا خواهند کرد، علاوه بر این با توجه به اینکه دانشجویان دانشکده کلیه دروس تخصصی رشته حقوق را همانند دانشجویان دانشکده های حقوق سراسر کشور مطالعه می کنند.
آنها بعنوان مشاوران حقوقی، و یا در مسائل تحریر دعاوی که شامل بازپرسی و دادیاری و تحریر ادله کمک میکنند.جالب است بدانید آنها در تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی تخصص دارند و حوزه فعالیت آنها در ادارات ثبت اسناد و املاک و در دفاتر اسناد رسمی به صورت سردفتر و دفتریار نیز است.
فلسفه
رشته فلسفه یک رشته آموزشی است که کلیه پرسشهای بنیادی انسان را نسبت به مسائل وجود، هستی، جهان پیرامون انسان و حقیقت انسان بررسی میکند پرسشهایی که زمانی به ارزشهای دینی و معنوی بر میگردد که همان فلسفه دینی است و زمانی مربوط به ارزشهای اخلاقی و مبانی ارزشهای اخلاقی است که به عنوان فلسفه اخلاق آن را میشناسیم و گاه مبانی نظام حکومتی را در بر میگیرد که همان فلسفه سیاسی است و گاهی نیز شامل مبانی هنر و زیباشناسی و موضوعاتی از این دست میشود.
کارشناس فلسفه بر تاریخ فلسفه، فیلسوفان مهم تاریخ فلسفه را به عنوان تک فیلسوف مورد بررسی قرار میدهند و شعب فرعی مباحث فلسفه مثل فلسفه دین، فلسفه اخلاق ، فلسفه علم، معرفتشناسی و زمینههای گوناگون مسائل فلسفی مانند فلسفههای تطبیقی را مطالعه میکنند.
برای تعریف فلسفه بهتر است که تفاوت آن را با سایر علوم توضیح داد چرا که سایر علوم هریک به بخشی از موجودات عالم هستی میپردازند و آنها را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهند. فلسفه درباره یک موجود گزینش شده سخن نمیگوید بلکه همه امور را در عالم هستی مورد بررسی قرار داده و با تمام موجودات سروکار دارد.
از همینجا میتوان نتیجه گرفت که برخلاف تصور کسانی که فکر میکنند فلسفه دانش زائد و بیهودهای است و همه نیازهای فکری و علمی بشر را همین علوم و دانشهای تجربی میتوانند پاسخ دهند صحیح نیست، بلکه نیاز به فلسفه یک نیاز ذاتی برای ذهن انسان است.
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه
توانایی علمی : ریاضیات قوی، زیرا ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به سوی فلسفه میباشد.
توانایی جسمی: صاحبنظر باشد یعنی هم قدرت ذهنی و هم خلاقیت داشته باشد.
علاقمندی ها: نوعی علاقه ذاتی به فلسفه برای بدست آوردن پاسخ سوالاتی نظیر روابط علت و معلول در جهان هستی، ضروری میباشد .
علاقمندی به فلسفه یکی دیگر از عوامل موفقیت در این رشته است.
تنها فردی میتواند در این رشته موفق گردد و صاحبنظریه باشد که هم قدرت ذهنی و خلاقیت داشته و هم به این رشته بسیار علاقمند باشد.
رشته فلسفه بطور سنتی بیشتر به آموزش فلسفه غرب میپردازد و هرچند که در این رشته به موازات فلسفه غرب، فلسفه اسلامی نیز تدریس میشود اما فلسفه اسلامی یک گرایش فرعی تلقی میگردد. ولیکن در رشته معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی تنها به فلسفه اسلامی پرداخته میشود.
در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری امکان ادامه تحصیل وجود دارد.
فارغالتحصیل فلسفه از نظر شغلی یا باید به عنوان استاد یا معلم فلسفه به تدریس فلسفه بپردازد و یا در مراکز پژوهشی مثل دایرهالمعارفها و پژوهشگاه علومانسانی فعالیت بکند.
یک لیسانس فلسفه در صورتی که فعال و علاقمند باشد، میتواند به عنوان دستیار پژوهشگر در بعضی از این مراکز مشغول به کار گردد.
جغرافیا
موضوع جغرافیا مکان است و این علم، مکان را تا جایی که به زندگی انسان مربوط میشود، مطالعه میکند و در این مطالعه سعی دارد سطح زمین را از نظر تمام ویژگیهای آن مانند سردی و گرمی، حاصلخیزی، سختی و سستی ، شوری و شیرینی، جنگلی و علفزاری ، خشکی و رطوبت و هزاران ویژگی دیگر بشناسد. به همین دلیل مشاهده مستقیم زمین، روش اصلی مطالعه جغرافیایی است.
ابن علم روابط فیمابین انسان و محیط را در تبیین پدیده های مکانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می دهد تا بر مبنای این شناخت و طبقه بندی علمی آن، توانایی انسان را در بهبود شرایط محیط تکامل بخشد.
هندسه و ریاضی برای دانشجوی این رشته بخصوص دانشجوی جغرافیای انسانی باید به علوم اجتماعی علاقمند بوده و درک خوبی از مسائل اجتماعی داشته باشد مهم است تا بتواند مسائل اجتماعی و جمعیتی شهر را بررسی کرده و راه حلهای مناسبی برای مشکلات موجود ارائه بدهد.
داوطلبان باید از توان جسمی و روحی لازم برخوردار باشند زیرا بسیاری از درسهای این رشته مستلزم سفرهای علمی، تحقیقات در خارج از محیط دانشگاه محیطهای شهری، روستایی، ادارات و سازمانها است لذا نیازمند فعالیت و تحرک بیشتری نسبت به سایر رشته های علوم انسانی است.
گرایش های آن عبارتند از: گرایشهای جغرافیایی طبیعی ، جغرافیای انسانی ، جغرافیا و برنامهریزی شهری ، جغرافیای سیاسی - نظامی ، کارتوگرافی از شاخههای رشته جغرافیا هستند.
کارتوگرافی
کارتوگرافی هنر، علم و فن تهیه انواع نقشهبرای استفاده در ساختار اقتصادی، فرهنگی ، دفاع ملی، روابط بینالملل، تعلیم و تربیت، جهانگردی و موارد متنوع دیگر است. یعنی یک جغرافیدان به یاری نقشه اطلاعات دقیقی درباره موقعیتها و پراکندگیها به دست میآورد.
نقشه در تمام گرایشهای جغرافیا مورد استفاده قرار میگیرد. برای آن که علم جغرافیا، علم مطالعه پراکندگیها و موقعیتها است و نقشه وسیلهای برای بیان اطلاعات به دست آمده میباشد. یعنی یک جغرافیدان پدیدههای جغرافی را تبدیل به علامت و سمبل کرده و سپس علامتهای فوق را بر روی نقشه نشان میدهد. حال با توجه به این که ما صدها نوع نقشه داریم، مشخص است که تهیه یک نقشه نیاز به مهارتی خاص دارد که این مهارت را دانشجوی رشته کارتوگرافی به دست میآورد.
در آغاز نقشهها به صورت دستی تهیه میشد اما امروزه با حضور تکنولوژی کامپیوتر ، نقشهها به روش کامپیوتری تهیه میشوند و دانشجویان این گرایش نیز با نرمافزارهایی که مخصوص ترسیم نقشه ، طراحی و کارهای گرافیکی است، آشنا میشوند.
گفتنی است که با توجه به کاربردی بودن کارتوگرافی، این شاخه تنها در مقطع کارشناسی ارائه میشود.
گرایش های مختلف جغرافیا در مقطع کارشناسی ارشد
1) جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
2) جغرافیا و برنامه ریزی شهری و ناحیه ای
3) اقلیم شناسی
4) هیدرولوژی
5) ژئومورفولوژی
6) برنامه ریزی توریسم
7) جغرافیای سیاسی - نظامی
رشته های مشابه و نزدیک به این رشته
زمین شناسی ، علوم سیاسی ، جامعه شناسی و علوم اجتماعی
فارغ التحصیل جغرافیا میتواند به عنوان محقق در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سازمان محیط زیست، شهرداری ها و وزارتخانه های آموزش و پرورش، مسکن و شهرسازی، کشور، جهاد کشاورزی ، صنایع و معادن، دفاع و نفت مشغول به کار شود، همچنین می تواند در بخش بازاریابی کارخانجات کشور فعالیت بکند. به عبارت دیگر در اکثر کشورهای جهان افرادی که در صنعت توریست کار می کنند فارغ التحصیل جغرافیای شهری هستند. فارغ التحصیلان جغرافیای نظامی می توانند به راحتی جذب سازمان های انتظامی و سیاسی شوند.
تربیت بدنی
رشته ی تربیت بدنی میتواند مورد علاقه برخی دانشآموزان که از توانائی جسمانی و سابقه ورزشی خوبی برخورد دارند، واقع شود و می تواند بعنوان یک انتخاب قرار گیرد. جاذبههای این رشته به کلاس های علمی و ظهور آن ها در کلاس بسیار عملیِ آن است .سلامت بدن و ورزیدگی آن از بسیاری جهات بر روی سلامت روان اثر می گذارد و ظرفیت انجام کار و تولید افراد جامعه را بالا برده و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد.
گرچه مسئله اشتغال فارغالتحصیلان این رشته آنقدر مهم است که باید از شعار دوری نمائیم ولی ما باید به این فرهنگ برسیم که هر جنب و جوش نامش ورزش نیست و حرکات خودسرانه می تواند به انسان آسیب برساند، گرچه در کوتاه مدت متوجه آسیب نشویم.
روش زندگی در جهان بطور کلی تغییر نموده و تحرک و پویایی به ایستایی تبدیل شده است، تغذیه روش نامناسب پیدا کرده و سوخت و ساز بدن دچار نقصان شده و این رویه حتی در کشورهای جهان سوم نیز شکل جدی به خود گرفته پشت میزنشینی، و ساعت های متوالی کار با کامپیوتر و نابودی و آلودگی زیستگاه های طبیعی، انسانها را با تهدید جدی روبرو کرده و ذهن و روحی خسته و درمانده را برای او به ارمغان آورده است حتی سرگرمی ها او نیز کمتر نشانه ای از تحرک و پویایی دارد.
و این در حالی است که موج بیماری کودکان و نوجوانان را نیز در برگرفته و با توجه به این وضعیت است که رشته تربیت بدنی و علوم ورزش اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. تاثیر مثبت فعالیت های بدنی و حرکات ورزشی می تواند آرامش عصبی- روانی انسان را تامین کند، بدن او را تقویت کند و از پیامدهای ویرانگر و زیانبار استرس ها کاسته و جامعه را بسوی اعتدال و شادابی نسبی رهنمون نماید.
دانشجویان این رشته در طی دوران تحصیل با آمادگی جسمانی، آناتومی، روانشناسی عمومی، تغذیه و بهداشت مواد غذایی، فیزیولوژی، تاسیسات و اماکن ورزشی، آزمون های ورزشی آشنا شده و در تمرینات عملی ورزش های فوتبال، والیبال، ژیمناستیک، بدمینتون، شنا شرکت می کنند.
دانشجوی این رشته باید از کودکی ورزشکار باشد، چون یکسری از مهارتهای پایهای را مثل ژیمناستیک و یا دو میدانی که نیاز به هماهنگی کامل عصب و عضله دارد، نمیتوان در بزرگسالی فرا گرفت. در ضمن افرادی که از کودکی اهل ورزش هستند، انگیزهی بیشتری برای فراگیری مطالب علمی و عملی از خود نشان میدهند. گفتنی است که قد آقایان داوطلب رشته تربیت بدنی باید حداقل 165 سانتی متر و خانمها 158 سانتیمتر باشد( قهرمانان تیم ملی از شرط یاد شده مستثنی هستند)و حداقل دید چشم آنها باید باشد. گفتنی است که این رشته بصورت نیمه متمرکز دانشجو میگیرد. یعنی علاوه بر نتایج کنکور، در یک آزمون عملی مهارت،آمادگی و توانایی جسمی دانشجویان سنجیده میشود.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر:
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری در این رشته فراهم است.
کسانی که دوره ی کارشناسی تربیت بدنی و علوم ورزشی را به پایان می رسانند می توانند علاوه بر تدریس دروس تربیت بدنی در مدارس و مراکز آموزشی، به کار کارشناسی تربیت بدنی در سازمان های دولتی ، فدراسیون های ورزشی و نهادهای انقلابی و هم چنین خدمت در مراکز ورزشی و درمانی جانبازان و معلولین بپردازند.
روان شناسی
با توسعه رفتارگرایی در آغاز قرن حاضر و تأکید آن بر مطالعه انحصاری پدیده های قابل اندازه گیری عینی، روان شناسی به عنوان بررسی رفتار تعریف شد. روان شناسی، هم به رفتار اشاره می شود و هم به فرآیندهای ذهنی.
«روان شناسی عبارت از کشف دروغهایی است که به خود می گوییم و همچنین تعیین حد و مرز راست هاست»
در نتیجه صداقت تمام عیار با خود پایه روان شناسی است. این تعریف روان شناسی را با خود شناسی پیوند می زند.
دانشجوی این رشته باید نسبت به اطراف خود و جامعه خود دید عمیقی داشته باشد تا بتواند ظرافتهای رفتاری افراد را درک کرده و در نهایت به ویژگیهای روانی افراد پی ببرد. ریاضی خوب و آمار قوی و زبان انگلیسی قوی از ملزومات این رشته است
به منظور تربیت افرادی که مفاهیم و اصول نظری و عملی روش های پژوهش در این علم را فرا گرفته و حداقل مهارت های حرفهای را در یکی از شاخههای روانشناسی عمومی، استثنایی و بالینی که در ایران کاربرد فراوان دارد، به دست آورند. بدین منظور که دانشجویان رشتههای مختلف را با اصول نظریات، مفاهیم و روش های علم روانشناسی آشنا نماید.
این رشته ها شامل موارد زیر است:
روانشناسی کودکان استثنایی ، روانشناسی بالینی ، زیست روانشناسی ، روانشناسی رشد ، روانشناسی قانونی ، روانشناسی مدرسه ، روانشناسی صنعتی-سازمانی ، روانشناسی اجتماعی ،
در روانشناسی کودکان به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان نابینا و کم بینا، کودکان ناشنوا و کم شنوا، کودکان دارای ناتوانی های تکلمی، و کودکان دارای ناتوانی های حرکتی و ذهنی، و تمامی امور و تعاریف مربوط به پیشگیری و شناخت و آموزش میپردازد.
روانشناسی بالینی شاخهای از روانشناسی است که به درک، پیش بینی و درمان نابهنجاری، ناتوانی و آشفتگیهای شناختی، هیجانی، زیست شناختی، روان شناختی، اجتماعی و رفتاری کمک میکند و در
روانشناسی رشد شاخهای از علم روانشناسی است که به توصیف و تبیین تغییرات در طول زندگی فرد میپردازد و از رشتههای مختلف زیستشناسی، جامعهشناسی، تعلیم و تربیت و پزشکی کمک میگیرد. اگر چه روانشناسی رشد به تمام مراحل زندگی انسان از تولد تا مرگ میپردازد، اما بر کودکی و نوجوانی تأکید دارد.
شاخه روانشناسی صنعتی و سازمانی یکی از شاخههای کاربردی و فعال رشته مهم روانشناسی است و همچنین کشور نیز در آستانه توسعه اقتصادی و صنعتی است لذا استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی صنعتی و سازمانی یکی از ضروریات دنیای تولید و کار است و بدون این گونه خدمات تولید با کیفیت در دنیای پر رقابت فعلی با مشکل روبروست. خدمات مشاورهای با حل و فصل مشکلات کارکنان در ابعاد مختلف میتواند تخصص، انرژی و توان کارکنان را در اختیار اهداف و ماموریت سازمان قرار دهد.
در دوره کارشناسی ارشد 4 شاخه بالینی ، عمومی ، تربیتی و استثنایی وجود دارد که همین 4 گرایش در دوره دکترا نیز تدریس میشوند.
در واقع، امروزه روان شناسی با همه جنبه های زندگی ما ارتباط داردو هر اندازه که جامعه پیچیده تر شود، روانشناسی نیز نقش مهمتری در حل مسائل آدمی بر عهده می گیرد. تا جایی که امروزه ما با حوزه های تخصصی جدیدی مثل روان شناسی مهندسی، روان شناسی محیطی، روان شناسی قانونی و روان شناسی کامپیوتر روبه رو هستیم. و این به معنای فرصت های شغلی متنوع و گسترده برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری است که می توانند به طور تخصصی در یکی از شاخه های این علم فعالیت کنند. البته در کشور ما بسیاری از حوزه های تخصصی روان شناسی ناشناخته باقی مانده اند و حتی حوزه های معروف و شناخته شده روان شناسی مثل روان شناسی بالینی، روان شناسی تربیتی، روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی نیز جایگاه واقعی خود را در جامعه ما ندارند چرا که مؤسسات دولتی و خصوصی از نقش متخصصان روان شناسی در پیشبرد کارها اطلاعی ندارند.
اما با این وجود به گفته کارشناسان این رشته، آینده روان شناسی در کشور ما روشن و امیدبخش است و فارغ التحصیلان این رشته باید آینده خود را در فردا ببینند. چون کشور ما یکی از کشورهای در حال توسعه است و بدون بهره گیری از شاخه های مختلف روانشناسی نمی تواند توسعه همه جانبه داشته باشد.
از سوی دیگر کشور ما، کشور جوانی است و امروزه یکی از دغدغه های خانواده ها حفظ بهداشت روانی و بالا بردن سطح دانش فرزندان شان می باشد که این دو مهم نیز به یاری شاخه های مختلف روان شناسی از جمله روان شناسی رشد و روان شناسی تربیتی امکان پذیر است.
آنچه گفتیم در مورد فرصت های شغلی موجود برای فارغ التحصیلان این رشته در آینده است. اما امروزه نیز فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آموزش و پرورش می شوند و یا در شرکت ها و سازمان ها به عنوان کارشناس روان شناسی فعالیت می کنند و عده ای نیز به عنوان دستیار متخصص روان شناسی بالینی و یا روان پزشک مشغول به کار هستند
حسابداری
حسابداری یک سیستم است که در آن فرآیند جمعآوری، طبقهبندی ، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی و صورتهای حسابداری در شکلها و مدلهای خاص انجام میگیرد.
محصول نهایی نظام حسابداری گزارشها و صورتهای مالی است که مبنای تصمیمگیری اشخاص ذینفع (مدیران ، سرمایهگذاران، دولت و ...) قرار میگیرد.
حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است که با فراهمکردن اطلاعات لازم کمک میکند تا سرمایهگذارها، اعتبار دهندگان، مدیران و دولت نسبت به مسائل اقتصادی بهتر بتوانند، تصمیم بگیرند. برای مثال اگر شخصی بخواهد در یک شرکتی سرمایهگذاری کند، تمایل دارد که وضعیت مالی آن شرکت و یا نتایج عملیات آن شرکت را در طی سالهای قبل بداند. موضوعاتی که به صورت گزارشهای مالی توسط حسابداران تهیه میشود.
حسابداری به منظور جوابگویی به نیازهای انسان به وجود آمده است. به همین دلیل با گذشت زمان و به موازات گسترش فعالیتهای اقتصادی و افزایش پیچیدگی آن ، هدفها و روشهای حسابداری برای جوابگویی به نیازهای اطلاعاتی، توسعه یافته است. چرا که اشخاص، شرکتها و دولت برای تصمیمگیری در مورد توزیع مناسب منابع مالی نیاز به اطلاعاتی قابل اتکا دارند که این اطلاعات را به یاری حسابداری میتوان به دست آورد.
رشته حسابداری از جمله رشتههایی است که از داوطلبان هر سه گروه آزمایشی علوم ریاضی ، علوم تجربی و علوم انسانی دانشجو میپذیرد.
داشتن شمّ ریاضی در رشته حسابداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین دلیل دانشآموزان رشته ریاضی در این رشته موفقتر هستند. البته این بدان معنا نیست که دانشآموزان رشته علوم انسانی قادر به ادامه تحصیل در رشته حسابداری نیستند؛ بلکه باید تلاش کنند تا از دانش ریاضی خوب و یا حداقل متوسطی برخوردار باشند. همچنین یک حسابدار باید بتواند بخوبی گزارش کارهای خود را ارائه دهد. بنابراین باید در ادبیات فارسی مسلط بوده و نگارش خوبی داشته باشد. این ویژگی بخصوص در سطوح بالاتر این رشته یعنی حسابرسی و مدیریت مالی اهمیت بسیاری دارد.
دانشجوی حسابداری باید صادق و رازدار باشد چون در آینده تمام اسناد و مدارک یک سازمان را در اختیار دارد و اگر فرد رازدار و در کل با اخلاقی نباشد لطمات زیادی به آن شرکت و در نهایت به جامعه وارد میآورد. این مساله بخصوص در حسابرسی اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا اگر یک حسابرس که وظیفه بررسی گزارشات مالی یک سازمان و تأیید صحت و سقم آن را بر عهده دارد، درستکار نبوده و یا شهامت ابراز مشکلات را نداشته باشد، میتواند به نابسامانیهای اداری و مالی یک جامعه دامن بزند.
و بالاخره یک حسابدار برای موفقیت در این دنیای پر از رقابت و تغییر و تحول باید خلاق، مبتکر، صبور و منضبط باشد.
علاقه به امور مالی و تجزیه و تحلیلهای آن، عامل موفقیت دانشجوی حسابداری است.
به نظر میرسد فارغالتحصیلان دورههای تحصیلات تکمیلی این رشته، آمادگی و پختگی بیشتری برای حضور در بازار کار دارند. فرصتهای شغلی یک حسابدار بسیار گسترده است و از پایینترین سطح تا بالاترین سطح را در بر میگیرد.
در دانشگاههای مختلف کشور اعم از دولتی ، غیرانتفاعی و آزاد، دانشجویان بسیاری در رشته حسابداری تحصیل میکنند، تعداد فارغالتحصیلان بیکار این رشته از سایر رشتهها کمتر است. چون از یک موسسه کوچک گرفته تا بزرگترین کارخانههای کشور حداقل برای تهیه اظهارنامه مالیاتی به حسابدار نیازمند هستند.
همچنین دانش حسابداری در بخش مالیات کاربرد وسیعی دارد. چون محاسبه سود به یاری حسابداری امکانپذیر است و تعیین مقدار سود نیز مبنای محاسبه مالیات شرکتها اعم از دولتی و خصوصی میباشد.
فارغالتحصیلان این رشته پس از اتمام تحصیل میتوانند در سطوح مختلف و شاخههای متفاوت عهدهدار انجام امور مالی گردند که شرح آن چنین است:
حسابداری: فارغالتحصیلان میتوانند در کلیه مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخههای زیر مشغول کار شوند.
حسابداری مالی: در کلیه شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی.
حسابداری صنعتی : در کلیه واحدهای صنعتی و شرکتهای تولیدی.
حسابداری دولتی : در کلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار یا عامل ذی حساب.
حسابداری مالیاتی : در ادارات دارایی.
حسابداری بیمه : در مؤسسات بیمه .
حسابداری بانکها : در شعبهها و سرپرستی بانکها .
همچنین حسابداران پس از مدتی اشتغال به کار حسابداری میتوانند در سمت مدیریت مالی واحدهای تجاری ، ایفای نقش نمایند.
حسابرسی : فارغالتحصیلان رشته حسابداری قادرند با توجه به شاخههای حسابداری در حرفه حسابرسی شاغل شوند. شاغلان حرفه حسابرسی در یک تقسیمبندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک میشوند :
حسابرسان داخلی و حسابرسان مستقل
فارغالتحصیلان توانمند این رشته مشکلی در زمینه کار ندارند ؛ چون هر فرد سرمایهگذار و هر مؤسسه اعتباری برای سرمایهگذاری یا اعتبار دادن به حسابدار نیاز دارد.
علوم سیاسی
هدف رشته علوم سیاسی تربیت سیاست شناسائی است که بتوانند راهکارهای مناسبی ارائه بدهند تا منافع متضاد یک جمع که در چارچوبی به نام کشور زندگی می کنند، با یکدیگر تلفیق داده شده و در نتیجه چرخ مملکت بخوبی به گردش درآید
شناخت منافع ملی و عوامل تامین کننده و تهدید کننده آن را کارشناسان علوم سیاسی به عهده دارند. هدف از این رشته تربیت کارشناسان و تحلیلگران و متخصصان سیاست خارجی و روابط بینالملل است.
دانشجویان موفق این رشته نیز نه یک سیاستمدار بلکه یک سیاستشناس خواهند شد. علوم سیاسی در عین این که به حال نگاه کرده و برای آینده برنامهریزی میکند، ریشهاش در گذشته میباشد.
دانشجوی علوم سیاسی باید کتب تاریخی بخصوص تاریخ سیاسی را دوست داشته باشد و فلسفه را با علاقه بخواند .
دانشجوی علوم سیاسی باید فردی منطقی بوده و نظریاتش مستند به دلیل و مدرک باشد و کسی است که قدرت ابتکار و توانایی فکری وسیعی داشته باشد و ریشهها را شناسایی بکند و اوج بگیرد و از بالا مشکلات را ببیند و با همه اقشار جامعه ارتباط داشته باشد تا بفهمد که مردم جامعهاش به چه فکر میکنند و نیازهای آنان چیست.
داشتن شم و علاقه به مسایل سیاسی و برخورداری از یک دید عمیق و وسیع ویژگیهایی است که دانشجوی علوم سیاسی باید داشته باشد.
رشته های حقوق و تاریخ بیشترین شباهت را به این رشته دارند.
آینده شغلی و بازار کار
در روابط عمومیها : هر روابط عمومی که بخواهد کار عملی و صحیح انجام دهد نیازمند وجود یک کارشناس سیاسی است.
سازمانهای بینالمللی: نمایندگی هر کشور در یک سازمان را متخصصان علوم سیاسی بر عهده دارند.
در حال حاضر در بخشهای سیاسی و حقوقی سازمانها و وزارتخانهها و همچنین در صدا و سیما و روزنامه ها مشغول بکار میباشند. وضعیت استخدامی فارغ التحصیلان این رشته با دشواری و محدودیت هایی روبرو است .
سازمانها و وزارتخانه های بسیاری می توانند فارغ التحصیلان رشته علوم سیاسی را جذب کنند که در این میان وزارت امور خارجه از همه شاخص تر است اما در حال حاضر حتی فارغ التحصیلان روابط بین الملل نیز به سختی جذب این وزارتخانه می شوند و وزارت امور خارجه نیاز به نیروی جدیدی ندارد .
در آخر لازم است گفته شود که با وجود تمامی این مشکلات اگر دانشجویی واقعاً علاقمند بوده و در این رشته متبحر باشد و همچنین قلم خوبی داشته باشد از نظر شغلی مشکلی نخواهد داشت و حتی سازمانهای مختلف به دنبال او خواهند بود . فارغ التحصیل این رشته می تواند در آموزش و پرورش نیز تدریس نماید.
با این وضعیت شغلی که ذکر شد اغلب دانشجویان این رشته هنگام ورود شناخت و علاقه لازم را نداشته اند اما یک دانشجوی خوب رشته علوم سیاسی ، دانشجویی که می داند چرا به این رشته آمده و با دیدی باز این رشته را انتخاب کرده است نباید نگران آینده شغلی اش باشد.
زبان و ادبیّات فارسی
هدف از تدریس مجموعه درس های رشته زبان و ادبیات فارسی در سطح کارشناسی در دانشگاه ها و مدارس عالی ، آشنا ساختن دانشجویان با متون نظم و نثر زبان فارسی و ایجاد مهارت های لازم و آموزش های مناسب برای فارغالتحصیلان این مقطع تحصیلی است تا بتوانند به تدریس متون فارسی در مقطع متوسطه آموزش و پرورش بپردازند، یا به عنوان کارشناسی زبان و ادبیات فارسی در دیگر بخش های فرهنگی ، علمی و اجرایی کشور به ایفای وظیفه مشغول شوند. زبان فارسی سند هویت و مهم ترین پشتوانه فرهنگی جامعه ماست. آثار ادبی فارسی سرمایههای معنوی و یکی از مهم ترین مظاهر هنری ایرانیان است. زبان فارسی علاوه بر اهمیت آن به عنوان زبان رسمی کشور، معرف سیمای معنوی و عامل تفاهم مردم جامعه ما و مظهر دستاوردهای اندیشه فرهیختگان این مرزوبوم است. این آثار عصاره کشش ها و کوشش های فرهنگی رهبران فکری در عرصه قرون و اعصار و معرف میزان فعالیت و کوشش و جستجوی مداوم و مستمر فرزانگان این مرزوبوم به منظور دستیابی به عمق و ژرفای حقیقت به شمار میرود. تنها از طریق زبان و ادب فارسی است که میتوان جوهره معارف اسلامی و اندیشه اصیل ایرانی را در کشور حفظ کرد و به نشر و گسترش آن پرداخت و آن را به جهانیان معرفی کرد.
توجه همه جانبه به تقویت زبان فارسی در همه مقاطع تحصیلی و سازمان ها و نهادهای اداری و اجرایی و به کارگیری درست آن در نشر اندیشهها یک ارزش است و بیاعتنایی به این ارزش، گناهی است نابخشودنی .
علاقه به زبان و ادبیات فارسی اولین شرط برای داوطلبان تحصیل در این رشته است. احساس لذت از خواندن و تعمق در متون، دلبستگی به مواریث فرهنگی و ادبی و احساس تعهد به پاس داشت ادبیات غنی و پرمایه فارسی که در برگیرنده عرفان نجیب و فرهنگ درخشان اسلامی است، از دیگر ویژگیهای داوطلبان تحصیل در این رشته است.
در واقع رشته زبان و ادبیات فارسی بهترین بستر برای ورود به شناخت فرهنگ و عرفان و حتی معارف دینی ما است. چون سرفصلها و دروسی که در این رشته تدریس میشود هرکدام مسیری است که به دشتهای وسیع معرفت منتهی میگردد.
با این وجود به نظر میرسد برای این که رشته ادبیات بیشتر بتواند جایگاه خود را در جامعه باز کند، بهتر است که در دروس ادبیات و روش تدریس آن بازنگری شود و دانشجو در طی تحصیل اقدام به انتخاب گرایش کند که در آن صورت ما دانشجوی فارغالتحصیل با گرایش ادبیات کودک، ادبیات داستانی، ادبیات کلاسیک و ... خواهیم داشت.
دانشآموختگان این رشته پس از فراغت از تحصیل در مقطع کارشناسی و تلاش های فردی توام با فراگیری مطالب درسی ، میتوانند مسؤولیتهای مختلفی را در بخش های فرهنگی و اجرایی جامعه عهدهدار شوند، از آنجمله : خدمت در کسوت مقدس معلمی در مراکز آموزشی، قبول مسؤولیت در مراکزی همچون بخشداری، فرمانداری، شهرداری، استانداری به عنوان کارشناس فرهنگی یا در صورت داشتن شرایط لازم در سمت بخشدار ، فرماندار و ... ، نویسنده ، ویراستار ،فعالیت در صدا و سیما (مرکز تولید) چاپ و نشر ، ثبت احوال و اسناد، اشتغال در کتابخانههای عمومی و خصوصی- اشتغال در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و...
فارغالتحصیلان ادبیات فارسی میتوانند در صدا و سیما علاوه بر تهیه برنامههای ادبی با کسب یکسری تواناییهای مورد نیاز، گوینده خوبی شوند همچنین میتوانند در مراکز چاپ و نشر کتاب به عنوان ویراستار و ناظر ادبی در سیر چاپ کتاب حضور داشته باشند.
زبان و ادبیات هر کشوری هویت مردم آن کشور است و اگر ادبیات و زبان کشوری را بگیریم، استقلال فکری و روحی آن را گرفتهایم و از همینجا میتوان به اهمیت رشته ادبیات فارسی پیبرد . رشتهای که وظیفهاش پرورش جوانانی است که ادبیات کشور ما را حفظ کرده و آن را هرچه بیشتر شکوهمند سازند.
پس از اتمام دوره کارشناسی ، داوطلبان میتوانند در آزمون سراسری کارشناسی ارشد که به صورت متمرکز از سوی سازمان سنجش کشور برگزار میشود شرکت کنند و پس از آزمون و کسب موفقیت در آن به دوره کارشناسی ارشد راه یابند. تعداد زیادی از شرکت کنندگان در این مقطع تحصیلی پس از فراغت از تحصیل در دوره کارشناسی ارشد جذب بازار کار شدهاند و تعدادی نیز پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد جذب مراکز علمی ، فرهنگی کشور میشوند.
فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ارشد، در صورت تمایل میتوانند در آزمون دوره دکترای زبان و ادبیات فارسی که توسط بعضی از دانشگاههای کشور که مجری دوره دکتری هستند برگزار میشود شرکت کنند. فارغالتحصیلان مقطع دکتری در مراکز علمی و پژوهشی کشور از جمله مراکز جذب فارغالتحصیلان کارشناسی مشغول به کار میشوند. همچنین میتوانند به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاهها به کار تحقیق و تدریس در دانشگاه بپردازند.
باستان شناسی
برخی رشته باستان شناسی را با رشته تاریخ یکی می دانند یا اینکه این رشته را کاملا مشابه رشته تاریخ به حساب می آورند اما در این باره باید تاکید کنم که این دو رشته اگرچه مشابهت هایی باهم دارند اما یکی به حساب آوردن این دو اشتباه است.
رشته تاریخ با توجه با آثار موجود به بحث می پردازد امارشته باستان شناسی با توجه به حدسیات به کاوش می پردازد. باستان شناسان با توجه به یافته هایی که در کاوش ها به دست می آید می باید فرهنگ نحوه زندگی و حتی روابط اجتماعی گذشتگان را تدوین کنند.
باستان شناس فردی است که در محل های باستانی کاوش می کند، یافته ها را مورد مطالعه قرار می دهد و پس از تعیین ارزش مادی و معنوی و تخمین قدمت آثار، آن ها در بازار عتیقه فروش ها به فروش می رساند.
در گذشته مردم باستان شناس را با عتیقه فروش یا عتیقه جمع کن یکی می دانستند. اما در حقیقت باستان شناس یک تاجر یا عتیقه جمع کن نیست. بلکه یک محقق است؛ محققی که شواهد لازم را برای تحقیقات خود از طریق بررسی، پژوهش و کاوش در نقاط مختلف جهان که روزی محل تردد، سکونت یا هر نوع فعالیت انسانی بوده است، به دست می آورد سعی دارد تا گذشته را براساس یافته های خود باز سازی کنند. در واقع روشن کردن گذشته هر جامعه از نظر فرهنگی، اجتماعی ، سیاسی یا مذهبی بدون مرجعه به نظر باستان شناس دشوار یا غیر ممکن است.
داشتن اطلاعاتی مناسب در زمینه تاریخ و جغرافیای ایران و کشورهای همسایه و همچنین تسلط به زبان انگلیسی برای دانشجویان این رشته ضروری به نظر می رسد.
باستان شناسی با کار و تلاش در گرمای کویر و در سرمای کوهستان و با تحمل سختی ها و مشکلات بسیار همراه است. معروف است که می گویند باستان شناسی 50 درصد روی زمین و 50 درصد زیرزمین است. به همین دلیل باستان شناسی نمی تواند برای افراد علاقمند به پشت میز نشینی رشته مناسبی باشد. باستان شناس باید علاقمند به کار در طبیعت باشد. یعنی اگر جوانی عاشق کاوش و جستجو و کشف مجهولات و نقاط تاریک تاریخ گذشته نباشد، نمی تواند در این رشته موفق گردد.
رشته باستان شناسی در ایران تا مقطع دکترا تحصیل می شود. این رشته هم در مقطع کارشناسی ارشد و هم در مقطع دکترای تخصصی در ایران تدریس می شود.
با توجه به ماهیت این رشته، به نظر می رسد که رشته هایی نظیر: مدیریت جهانگردی، تاریخ و جغرافیا، موزه داری، مرمت و احیای بناهای تاریخی و ... نزدیک تر به این رشته می باشند.
آینده شغلی و بازار کار:
کشور ایران با وجود جاذبه های فرهنگی بسیار سالانه تنها چندهزار نفر جهانگرد را جذب خود می کند. ایران بهشت باستان شناسی است اما در بازار جهانی توریست، حضوری کمرنگ داریم.
آنچه به رشته باستان شناسی باز می گردد، گمنام ماندن جاذبه های تاریخی و فرهنگی ایران می باشد یعنی در حالی که ما تعداد قابل توجهی فارغ التحصیل باستان شناسی بیکار داریم، بسیاری از آثار باستانی کشور ما هنوز شناسایی و ثبت نشده است و حتی آثار ثبت شده نیز، بخوبی حفظ و یا معرفی نمی شوند.
با وجود این که در کشور ما زمینه های ملی رشته باستان شناسی وجود دارد و ما دارای فرهنگ و پیشینه پرباری هستیم و باید حداقل در منطقه، باستان شناسی ما حرف اول را بزند اما متأسفانه در زمینه مطالعات باستان شناسی بسیار ضعیف عمل می کنیم. در سطح لیسانس موقعیت کاری این رشته بسیار محدود می باشد. اما اگر عاشق و شیفته تاریخ، تمدن و فرهنگ کشورشان هستند، بدانند که این رشته آنها را راضی خواهد کرد.
باستان شناسی در مقطع کارشناسی دارای گرایش و زیر شاخه خاصی نبوده و در طی دوره آموزشی چهار ساله کلیه درس ها درهفت ترم ارائه می شود و یک ترم حفاری در محل ارائه داده می شود.
داشتن اطلاعات مناسب در زمینه تاریخ و جغرافیای ایرا و کشور های همسایه و همچنین تسلط به زبان انگلیس برای دانشجویان این رشته ضروری به نظر میرسد.
دروس اختصاصی برای رشته باستان شناسی: سکه شناسی، فلزکاری دوره اسلامی، هنر یونان و روم باستان، حفاظت اشیاء باستانی، باستان شناسی مصر باستان، ایران در آغاز شهرنشینی، موزه داری، روش کاوش، کاوش در محل، باستان شناسی و هنر قلمرو غربی اسلامی و...