معماری
رشته معماری دارای دو جنبه هنری و فنی است. در این رشته دروس هنری اهمیت بیشتری داشته و دروس علمی و فنی در راستای دروس هنری است. که درسهای طراحی، زیبایی شناسی و نحوه زیبا کردن حجمها ، نماها و پلانها به هنر بر میگردد و دروسی مثل سازههای بتنی و فلزی، مقاومت مصالح، ایستایی، تاسیسات مکانیکی و الکتریکی به جنبه فنی این رشته مربوط میشود.
معماری ترکیب، طراحی و پدید آوردن فضای زیست انسان در طبیعت است؛ که این فضا میتواند مسجد، بیمارستان، مسکن، مدرسه و یا هر فضای دیگری باشد که شهر را به وجود میآورد. معمار باید در طراحی و قدرت تجسم و خلاقیت، توانایی داشته باشد. در واقع معمار یک هنرمند است
دوره کارشناسی مهندسی معماری دورهای است حرفهای که پرورش استعداد خلاق، انتقال دانشها و مهارتهای عمومی حرفه معماری و حصول کارایی عمومی در این رشته را هدف قرار میدهد.
فارغالتحصیلان این دوره قادر فعالیت های زیر خواهند بود:
طراحی (تک بنا یا مجموعه زیستی کوچک)، همکاری با گروه مهندسان مشاوره معماری در جهت توسعه طرحها و تهیه نقشههای معماری، نظارت بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی و...
آنها همچنین می توانند به تدریس در دورههای کاردانی و همین طور دبیرستان های فنی حرفهای و کاردانش آموزش و پرورش بپردازند.
تا حدودی مهندسی عمران نزدیک به این رشته میباشد. فارغالتحصیل این رشته میتواند به ساختمان سازی (طراحی فنی ساختمانهای مختلف) بپردازد اما فارغالتحصیل کارشناسی ارشد چون جنبههای هنری معماری را آموزش دیده است، بیشتر به هنر معماری میپردازد.
مهندس معمار علاوه بر طراحی بناها میتواند به طراحی و ساخت ماکت و طراحی معماری داخلی بپردازد و یا به عنوان ناظر ساخت فعالیت کند.
معماری داخلی
رشته معماری یکی از رشته های مهم دانشگاهی است که امروزه در دانشکده های فنی یا هنری دنیا تدریس می شود این رشته دارای دو جنبه هنری و فنی است.
رشته معماری داخلی به ساخت فضاهای داخلی ساختمان ها به منظور انجام فعالیت های روزانه (زندگی – کار ) می پردازد. معماری داخلی " آفرینش فضا " است. این رشته از سویی همانند معماری یا ساختمان و اجزای آن سروکار داردو از سویی دیگر همانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تاکید می ورزد. عملگرایی و کار آمد بودن در عین زیبایی مهمترین هدف معماری داخلی است.
صبر و پشتکار فراوان، تجسم خلاق، مهارت در طراحی، اطلاعات عمومی خوب در زمینه تاریخ بخصوص تاریخ معماری ایران و جهان، جغرافیا، اقلیمشناسی، روانشناسی، مردمشناسی و اقتصاد از جمله مهارت های لازم برای موفقیت در این رشته میباشند.
فارغ التحصیلان این دوره قادر به طراحی بنا، مهندسی مشاور ، ساختمانی مهندسی ناظر، مدیریت پروژه ، تاسیس و سرپرستی موسسات پیمانکاری و احداث ساختمان هستند.
خلاقیت آنها در طراحی پارکها و میادین شهری و محوطه سازی و مورد استقبال قرار می گیرد.
عمران
مهندسی عمران از جمله رشتههایی است که در ایجاد سازندگی و عمران کشور فعال است. یعنی هر چیزی که به آبادی یک کشور باز میگردد، مانند سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکلهای مخابرات، ساختمانهای مقاوم در مقابل زلزله، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز، در حیطه کار مهندس عمران قرار میگیرد یعنی مهندسی عمران طیف بسیار وسیعی از کارها را در بر میگیرد.
اقتصادی بودن یک اصل در مهندسی عمران است.
طراحی، محاسبه و اجرای راه ها و جادههای مختلف ارتباطی داخل و خارج شهرها و روستاها ، راههای شوسه، راههای آسفالته، بزرگراه ها و نیز راهآهن، اجرای کارهای مربوط به ساماندهی رودخانهها، ساخت تصفیهخانههای آب و فاضلاب در حیطه کاری اوست.
بازار کار یک مهندس عمران از مهندسین رشتههای دیگر بیشتر است. به ویژه این که کشور ما بعد از انقلاب در زمینه مهندسی عمران رشد زیادی داشته است.
با توجه به روند رو به رشد ساخت و ساز بناهای شهری در ایران و احتیاج به مسکن و ساختمان به نظر میرسد بازار کار این رشته همچنان پویا و پرتحرک باشد.
گرایش های رشته مهندسی عمران:
عمران – نقشه برداری ، عمران –عمران ، عمران – آب
مهندسی نقشه برداری
به جمع آوری، آماده سازی، ذخیره سازی، پردازش، مدیریت، تحلیل، تلفیق، بازیابی و انتقال دادههای مکان مرجع میپردازد.
عملیات نقشهبرداری شامل دو مرحله اندازهگیری (محاسبه) و ارائه نتایج کار است.
در مرحله اندازهگیری، از وسایل و دستگاهها (نظیر توتال استیشن ها، تئودولیتها، جیپیاس و …) و نیز روشهای مختلفی استفاده میشود تا دادههای لازم برای مرحله دوم بدست آید. نتایج کار به صورتهای آنالوگ (نقشه، مقاطع طولی و عرضی و…) یا رقومی (مانند جدولها، مدلهای رقمی زمین) ارائه میگردد.
نقشهبرداری مسطح (مستوی) برای کارهای مهندسی، معماری، شهرسازی، باستان شناسی، کارهای ثبت و املاک، تجاری، اکتشافی بکار میرود. برای نمایش اطلاعات جمعآوری شده در نقشهبرداری از سیستم تصویر استفاده میگردد.
مهندسی فضای سبز
مهندسی فضای سبز میان رشتهای است که برگرفته از مهندسی معماری، مهندسی باغبانی و مهندسی عمران میباشد که البته قسمت اعظم این رشته را باغبانی زینتی تشکیل میدهد.
این رشته به معماری بسیار نزدیک بوده و از آن با عنوان مهندسی طراحی منظر نیز یاد میشود.
مهندسی فضای سبز، مجموعه ای از علم و هنر است و دانشجوی این رشته باید هم به علم کشاورزی و هم هنر طراحی و معماری مسلط و علاقه مند باشد خاک شناسی، هواشناسی ، چمن کاری، باغبانی و گلکاری آشنایی داشته باشد
از سوی دیگر دانشجوی این رشته باید فردی با ذوق و هنرمند باشد و به طراحی و نقشه کشی علاقه مند باشد تا بتواند از گیاهان زینتی در طراحی محوطه های مسکونی، اداری و تجاری به خوبی بهره گیرد و در طراحی پارک و پارک سازی، طراحی فضاهای شهری و محوطه های ویژه مثل محوطه های صنعتی، دانشگاهی، شهرک های مسکونی و اتوبان ها به یاری ذوق و هنر خویش طرح هایی مناسب و زیبا ارائه دهد.
امکان فعالیت در:
الف)سازمان پارکها و فضای سبز شهرداریها
ب) طراح، مدیر، ناظر و مجری فضای سبز موسسات دولتی و خصوصی و محوطههای اداری و مسکونی
ج) مربی هنرستانهای کشاورزی
د) مجری امور تحقیقات وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت مسکن و شهرسازی
مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر که به طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر می پردازد
اجزاء فیزیکی و قابل لمس کامپیوتر مانند مدارها و بردهای الکترونیکی سخت افزار نامیده می شوند.
نرم افزار جزء غیرقابل لمس کامپیوتر است. نرم افزار برنامه ها و داده هایی است که به کامپیوتر فرمان می دهند که چه عملی را انجام دهد. و اصولاً به برنامه ای گفته می شود که برای به کارگیری سخت افزار ساخته شده باشد آنها به بررسی و شناخت نرم افزارها و سخت افزارهای جدید و به کارگیری آنها می پردازند. کار یک مهندس سخت افزار، طراحی های سخت افزاری است
هدف از گرایش نرم افزار کامپیوتر، آموزش و پژوهش در زمینه زبان های مختلف برنامه نویسی، سیستم های عامل مختلف و طراحی انواع الگوریتم ها می باشد.
مهندس کامپیوتر به تجزیه و تحلیل سیستم های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه راه حل مناسب برای اجرای آنها و طراحی مجموعه های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و تولید طرح های اجرایی برای آنها می پردازند.
آنها همچنین توانایی عیب یابی کامپیوترها و سیستم های کامپیوتری و رفع عیب ها را دارند.
فارغ التحصیلان این رشته به راحتی جذب بازار کار می شوند و دانشجویان دو سال آخر این رشته نیز می توانند وارد بازار کار شده و فعالیت کنند. برای مهندسین سخت افزار هم امکان کار در شرکت های تولید کننده قطعات و دستگاه ها و مراکز صنعتی تولیدی بسیار فراهم است و از نظر سطح درآمدی هم با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایده آلی قرار دارند. از طرفی با توجه به استفاده روزافزون از شبکه اینترنت زمینه کار در این موضوع نیز بسیار مهیا است.
فناوری اطلاعات و ارتباطات
رشته فناوری اطلاعات و ارتباط از سال 1386 در دانشگاه های ایران شروع به تدریس شده است البته این رشته به مخابرات بسیار نزدیک است و بسیاری از دروس آن ها مشترک است.
منظور تربیت نیروی انسانی مورد نیاز و ایجاد بستری مناسب برای تربیت کارشناسان توانمند، دوره ی مهندسی ارتباطات و فناوری اطلاعات با برنامه ریزی درسی متناسب با نیازها برگزار میشود. این رشته به فناوری اطلاعات نیز نزدیک است
یک مهندسی IT نه تنها در آینده، بلکه در حال حاضر نیز فرصت های شغلی فراوانی دارد.
در کارهایی ساده تر مثل مکانیزه شدن سیستم یک اداره، نیاز به متخصص این رشته است. کاری که در بعضی از سازمان ها آغاز شده اما هنوز سیستم هیچ سازمانی به طور کامل مکانیزه نشده است. به عبارت دیگر در حال حاضر همه چیز به سمت IT پیش می رود و به همین دلیل فارغ التحصیل این رشته اگر توانمند باشد، بیکار نخواهد ماند.
مهندسی برق
دانش آموختگان این رشته می توانند در زمینه های طراحی، ساخت، بهره برداری، نظارت، نگهداری، مدیریت و هدایت عملیات سیستم ها عمل نمایند.
محور اصلی فعالیت های مهندسی برق، تبدیل یک سیگنال به سیگنال دیگر است.
برق به عنوان عالی ترین نوع انرژی جایگاه ویژهای دارد. تا جایی که در دنیای امروز میزان تولید و مصرف این انرژی در شاخه تولید، شاخص رشد اقتصادی جوامع و در شاخه خانگی و عمومی یکی از معیارهای سنجش رفاه محسوب می شود.
داشتن ضریب هوشی بالا و تسلط کافی بر ریاضیات، فیزیک و زبان خارجی از ضرورت های ورود به این رشته است. دانشجوی برق باید ذهنی خلاق و تحلیلگر داشته باشد. همچنین به کار با وسایل برقی علاقه داشته باشد. چنین دانشجویانی برای رشته های مهندسی مناسب هستند و بهتر است این رشته را انتخاب کنند.
گرایش های آن شامل گرایش مخابرات ، گرایش کنترل ، گرایش قدرت ، گرایش الکترونیک
این رشته تاکید بر روی فعالیت های عملی بیشتر از مطالب تئوریک است. این رشته دارای تعهد کار به میزان دو برابر مدت تحصیل است و از هر دو جنس زن ومرد پذیرش دارد.
فرصت های شغلی یک مهندس کنترل نیز بسیار گسترده است چون در هر جا که یک مجموعه عظیمی از صنعت مهندسی مثل کارخانه سیمان، خودروسازی، ذوب آهن و ... وجود داشته باشد، حضور یک مهندسی کنترل ضروری است. لازمه بازار کار برای فارغ التحصیلان برق ، برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه است .
الکترونیک و مخابرات دریایی
دوره کارشناسی مخابرات و الکترونیک و الکترونیک دریایی از دوره های آموزش عالی است که هدف آن تربیت کارشناس در زمینه شناخت نحوه عملکرد و چگونگی نگهداری و بهره برداری و تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم ها و مدارهای مخابراتی و الکترونیکی دریایی است.
هدف از برگزاری دوره الکترونیک و مخابرات دریایی تامین نیروی متخصص مورد نیاز ناوگان تجاری و نظامی کشور در زمینه تحقیق و توسعه سامانههای مخابراتی و الکترونیکی دریایی است البته فارغالتحصیلان این رشته لازم است با مباحث گرایش قدرت و کنترل نیز آشنایی کامل داشته باشند.
به خاطر وجود دروس رشته برق و مخابرات و تلفیق آن با رشته های دریایی توانایی های مختلفی در این رشته لازم است.
کشتی ها و ناوبر ها و وسایل دریایی نیازمند سیستم مخابراتی قوی برای ارسال یا دریافت پیام جهت کارهای ضروری یا مواقع اضطراری هستند مدارها و سیستم های مخابراتی سیستم های پیچیده ای هستند که هر روز نیاز بیشتری را از بشر مرتفع می سازند.
یکی از وظایف آنها شرکت در پروژه های تحقیقاتی صنعتی و بررسی های فنی در زمینه های مخابرات و الکترونیکی دریایی است همچنین تهیه گزارشهای فنی اولیه پیشنهادهای اصلاحی به منظور بهبود کار، است.
مهندسی هوانوردی
مهندسی هوانوردی علم پرواز است که نشان میدهد چطور هواپیما طراحی و ساخته میشود و چطور استفاده میشوند و چطور عملیات ایمنی آنها کنترل میشود. مهندسی هوانوردی درگیر با طراحی، تحلیل، توسعه، ساخت، نگهداری و تعمیرات وسایل نقلیه هوایی است. این علم مهارتها و دانش ایجاد این وسایل هوایی را برای بهبود کیفیت زندگی فراهم میآورد.
همچنین می توان پس از گذراندن دوره های کوتاه مدت آموزش خدمات فرودگاهی و فروش بار و بلیط در کلیه آژانس های هواپیمایی مشغول به کار شد. در ضمن پس از اخذ مجوز از هواپیمایی کشوری می توانند شخصا آژانس هواپیمایی تاسیس نمایند.
گرایش های رشته مهندسی هوانوردی: خلبانی ، مراقبت پرواز ، ناوبری هوایی
امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری فراهم است.
مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما
یکی از مهمترین کارها در این زمینه، اطمینان از سلامت کامل بدنه، موتور و سیستم های داخلی یک هواپیما است. کاری که توسط متخصصان تعمیر و نگهداری هواپیما انجام می گیرد.
رشته تعمیر و نگهداری هواپیما، اصول طراحی و ساخت، بازسازی و تعمیر و نگهداری قسمت هایی از صنایع هواپیما سازی، هلی کوپتر سازی، موشکی و صنایع مشابه را آموزش می دهد.
بدون شک ایمنی پرواز یکی از مسائل مهم در علم پرواز است. باید تمامی قطعات، سطوح و سیستم های هر هواپیما باید از لحاظ فنی در وضعیت مطلوب و سلامتی کامل باشد
بازرسی های منظم برای هر هواپیما تنظیم شده است و براساس آن تمام قطعاتی که لازم است در ساعتهای معین پروازی بازرسی شود، مورد بررسی قرار گرفته و اگر ایرادی پیدا کرده باشد، در صورت امکان تعمیر و در غیر این صورت تعویض می شود
هواپیماهای مختلف، متفاوت است. از همین رو این تخصص نیاز به اطلاعات آکادمیک و دانشگاهی دارد.
امر تعمیر و نگهداری هواپیما در کشور ما بسیار مهم است.
پس از پایان تحصیلات دانشگاهی نیز فارغ التحصیلان این رشته به هواپیمایی کشوری معرفی می شوند تا در آزمون نهایی موتور یا بدنه هواپیما شرکت کنند و در صورت موفقیت در این آزمون، به آنها مدرک پایه داده می شود بسیاری از متخصصان تعمیر و نگهداری هواپیما پس از چند سال فعالیت در یک شرکت یا کارخانه، و به دست آوردن تجربه و تخصص لازم، براساس نیاز شرکت یا کارخانه مورد نظر برای آزمون تخصصی به هواپیمایی کشوری معرفی می شوند
مهندسی شهرسازی
متخصص شهرسازی به عنوان سیاست گذار و مدیر متخصصان فوق، نقش بسیار مهمی را بر عهده دارد. متخصص شهرسازی فردی است که می تواند در زمینه طراحی شهری یا برنامه ریزی شهری فعالیت کرده و عامل توسعه شهری شود.
کارشناسان شهرسازی با توجه به آموختههای خود میتوانند در نهادهای مختلف شهرسازی کشور مانند دفاتر شهرسازی و فنی شهرداریها، دفاتر فنی وزارت کشور، ادارات کل مسکن و شهرسازی، کارشناسی دادگستری و ... به کار پردازند.
این رشته 6 محور مهم دارند که عبارتند از:
برنامهریزی شهری، برنامهریزی حمل و نقل، برنامهریزی اقتصادی و اجتماعی، برنامهریزی شبکههای زیرساختی مثل آب، برق و تلفن و برنامهریزی محیط زیست، طراحی سهبعدی شهر
شهرسازی یک رشته چند بعدی و میان رشتهای است. دانشجوی رشته شهرسازی باید اطلاعات عمومی خوبی داشته باشد و در دانشگاه نیز به این اطلاعات عمق و وسعت بیشتری ببخشد.
مهندسی پلیمر
یعنی در رشته مهندسی صنایع پلیمر هر آنچه که به این مواد بر میگردد مورد مطالعه و بررسی قرار خواهد گرفت.
یک کارشناس فارغ التحصیل رشته مهندسی پلیمر علوم و تکنولوژی رنگ در طی دوران تحصیلی خود، آشنا میشود پوشش های پلیمری یکی از مهمترین ابزار انسان در پیشگیری از انهدام سرمایهها در اثر خوردگی هستند و خوردگی مخرب ترین پدیدهای است که انسان تاکنون با آن مواجه بوده است.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی پلیمر از توانایی های زیر را دارند:
- طراحی فرمولاسیون انواع رنگها ، طراحی فرمولاسیون (یعنی فرآیندهای ساخت رزینهای صنعتی، مهندسی تولید و کنترل کیفی رزینهای صنعتی)، اجرای عملیات رنگآمیزی، طراحی فرمولاسیون انواع چسبها و درزگیرهای صنعتی و خانگی ، طراحی فرآیندهای رنگرزی ، نظارت بر فرآیندهای دوباره تولید (مانند چاپ، لیتوگرافی، عکاسی رنگی)
یک پلیمریست باید شیمی را بداند تا بتواند پلیمر را بفهمد. همچنین این رشته نیاز به ریاضیات قوی دارد و دانشجوی این رشته باید به زبان انگلیسی مسلط بوده و طریقه استفاده از رایانه را نیز بداند چون برای دسترسی به جدیدترین اطلاعات در این رشته باید از شبکه اینترنت استفاده کرد.
علاقهمندی به علم شیمی و پلیمر نیز داشتن پایه قوی و علاقه به درسهای ریاضیات و آمار و احتمالات از جمله توانایی ها و ویژگی های دیگری است که یک مهندس رنگ باید از آن برخوردار باشد
رشته مهندسی پلیمر دارای دو گرایش: صنایع پلیمر و تکنولوژی و علوم رنگ میباشد.
این نشاندهنده گستردگی بازار کار فارغالتحصیلان مهندسی پلیمر گرایش تکنولوژی و علوم رنگ است که میتوانند در کارخانجات رنگسازی به تولید رنگینههای مصنوعی بپردازند.
رشته مهندسی پلیمر، رشته نوپایی است اما به سرعت در حال گسترش و توسعه میباشد.
مهندسی رباتیک
امروزه ربات ها نقش مؤثری در پیشبرد علم و تکنولوژی دارند. از همین رو مهندسی رباتیک با بهره گیری از امکانات و توانایی های مجموعه برق، مکانیک و کامپیوتر دانشگاه ها تاسیس شده است. از این رو شامل آموزش زمینه هایی مهندسی برق، کامپیوتر و مکانیک است
رباتیک و اتوماسیون در کارخانه ها به عنوان یکی از محور های اساسی توسعه صنعتی است
مهندسی رباتیک در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش های «مهندسی رباتیک»، «کنترل ربات»، «بینایی ربات و پردازش تصویر»، «ساخت و تولید ربات» و «مکاترونیک ربات» است. و تا مقطع دکتری نیز قابل تحصیل است
در نظر داشته باشید که سازمان فضایی ، پژوهشکده ها ، سازمان انرژی اتمی، شرکت نفت، کارخانه های خودروسازی، ارتش، سپاه، شرکت های وارد کننده و دانشگاه ها، به دنبال استخدام مهندسین رباتیک می باشند.
مهندسی هوا فضا
هدف تربیت کارشناس در صنایع هواپیما و هلیکوپتر سازی و فردی آشنا به مقدمات و اصول مهندسی هوافضا است
دانشجوی این رشته باید در کارهایش نظم و برنامهریزی داشته باشد چون حجم مطالبی که در طول یک ترم ارائه میشود، زیاد بوده و مطالعه آنها مستلزم یک برنامهریزی دقیق میباشد. او باید آمادگی کار در کارخانجات را داشته باشد زیرا یک رشته فنی است.
برای فارغالتحصیلان این رشته امکان ورود به دوره کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا وجود دارد.
صنایع هوافضا در دنیا یکی از پیشروترین زمینههای تحقیقاتی است و همواره موجبات ترقی در سایر رشتههای علوم و مهندسی را فراهم ساخته وبسیاری از بودجههای عظیم نظامی و غیرنظامی را به خود اختصاص داده است.
دروس تخصصی این رشته از قبیل «آیرودینامیک» ، «جلوبرندگی» ، «مکانیک پرواز» ،«سازههای هوافضایی» است.
هدف اصلی صنعت هوافضا طراحی و ساخت وسایل پرنده است، در نتیجه فارغالتحصیلان مهندسی هوافضا میتوانند در صنایع و موسسات تحقیقاتی هواپیمایی، موشکی و ماهواره فعالیت بکنند.
می توانند در کلیه موسسات و سازمان هایی که به نحوی از وسایل پرنده استفاده میکنند، به عنوان کارشناس تحقیق در عملیات و تعمیر و نگهداری خدمت کنند. اما علاوه بر آن می توانند در طراحی توربو ماشینها و پروژههای خارج از حیطه صنایع هوافضایی را نیز دارد.
آنها می توانند در فرودگاه ها در قسمت تعمیر و نگهداری هوایی و همچنین در صنایع دفاع روی طراحی موشک و جنگافزارها فعالیت بکنند.
گرایش آنها در مقطع ارشد: جلوبرندگی، مکانیک پرواز، سازههای هوایی، آیرودینامیک، هوافضا
مهندسی نساجی
صنعت نساجی مسئولیت تولید انواع منسوجات اعم از انواع پوشاک، کفپوش ها (مثل فرش و موکت) و منسوجات مورد استفاده در صنایع دیگر را بر عهده دارد.
این صنعت شامل بخشهای مختلفی میشود که از آن جمله میتوان به کارخانههای ریسندگی (تولید نخ های مختلف)، بافندگی (تولید انواع پارچه) ، تولید فرش ماشینی و موکت و همچنین کارخانههای تکمیل کننده این کالاها مثل رنگرزی و چاپ و کارخانههای تولید الیاف مصنوعی مثل نایلون و پلیپروپیلن اشاره کرد.
در نتیجه مهندسی نساجی رشتهای است که دانش و توانایی لازم را برای اداره بخش های مختلف این صنعت به دانشجویان میدهد.
مهندس نساجی یعنی کسی که با برنامهریزی و فکر و منطق خود، مشکلات ایجاد شده در کارخانههای نساجی را حل کرده و پیشنهادات جدیدی برای بهبود تولید و افزایش سودمندی کار ارائه دهد.
همه علاقمندان به رشته نساجی باید به آن توجه داشته باشند، این است که همه فارغالتحصیلان رشته نساجی، مهندس نساجی موفق نمیشوند. چون مهندس موفق کسی است که در دوره دانشجویی علاوه بر درس خواندن و امتحان دادن، با مسائل صنعت نیز آشنا شود. یعنی واحدهای کارآموزی را جدی گرفته و اگر به مناسبتهای مختلف از کارخانهای بازدید میکند، و راهی برای حل مشکلات موجود بیابد. چنین دانشجویی مطمئنا پس از پایان تحصیلات مهندس موفقی خواهد بود و فرصتهای شغلی خوبی نیز پیدا خواهد کرد.
یکی از گرایش های مهم آن شیمی نساجی و علوم الیاف مثل تولید الیاف، رنگرزی و یا عملیات تکمیلی که روی انواع منسوجات از جمله نخ، پارچه و ... است. شیمی نساجی و علوم الیاف ارتباطاتی با رشته مهندسی پلیمر و همچنین دیگر گرایش این رشته تکنولوژی نساجی دارد.
مهندسی مواد و متالورژی
علم مواد و متالورژی به عنوان یک صنعت مادر نه تنها در حال حاضر نقش مهمی را در پیشبرد تکنولوژی بر دوش دارد، بلکه در آینده نیز یکی از عوامل مهم پیشرفت تمدن بشری است.
اما متالورژی به عنوان یک علم، دانش نسبتا جوانی است که تنها صد سال از عمر آن میگذرد و با کشف روش های جدید استخراج و تصفیه فلزات، شناسایی مشخصات ساختاری و فیزیکی مواد، فنون جدید شکل دادن و تولید فلزات متولد شده است که به دو بخش کلی متالوژی استخراجی و صنعتی تقسیم میشود.
قدرت بدنی و توان جسمانی بالا و آمادگی کار در شرایط سخت، یکی از لازمه های این رشته است. بسیاری از مردم تصور میکنند که یک مهندس متالورژی فقط در کنار کورهکار میکند و به همین دلیل برای موفقیت در این رشته، اصل را بر قدرت بدنی و توان جسمانی بالا میگذارند اما این یک تصور اشتباه است چون با وجود آن که یک مهندس متالورژی نباید به فکر پشتمیزنشینی باشد و باید آمادگی کار در شرایط سخت را داشته باشد، این رشته بیش از توان جسمانی خوب نیاز به ذهنی خلاق و کنجکاو دارد و همچنین باید به این رشته علاقهمند باشد.
وقتی صحبت از مهندسی مواد میشود، دو علم شیمی و فیزیک و دانش ریاضی اهمیت ویژهای پیدا میکند. چرا که بررسی خواص مواد بدون آشنایی با این علوم امکانپذیر نمیباشد.
مهندسی مواد دارای سه گرایش: متالوژی استخراجی (جدا کردن فلزات از سنگ معدن و تصفیه آنها) ، متالوژی صنعتی و سرامیک است.
فرآوردههای سرامیکی به دو دسته عمده تقسیم میشوند که عبارتند از :
الف ) سرامیکهای سنتی که اساسا مواد اولیه آنها را سیلیکاتها تشکیل میدهند و شامل انواع محصولات رسی، سیمان، شیشههای سیلیکاتی و چینیها میشود.
ب) سرامیکهای نوین که برای جوابگویی به نیازهای مخصوص مانند مقاومت حرارتی بیشتر، خواص مکانیکی بهتر، خواص الکتریکی ویژه و مقاومت شیمیایی افزونتر بوجود آمدهاند.
امروزه صنایع سرامیک برای رشد اکثر صنایع اهمیت بسیاری دارند
فارغالتحصیلان این رشته در هر دو گرایش میتوانند مدیریت کارخانههای استخراجی و تولید فلزات و سرپرستی بخشهای مختلف این کارخانهها را برعهده داشته و یا به عنوان محقق و پژوهشگر به رفع مشکلات متالورژیکی این بخشها بپردازند.
آمار
یک آماردان میتواند بر اساس مجموعه اطلاعات عددی و بر مبنای مدلهای ریاضی و مدلهای نظریه احتمال، پیشگویی کند در واقع آمارشناس کسی است که مشاهده میکند و اطلاعاتی به دست میآورد و سپس اطلاعات به دست آمده، اتفاقات و حوادث را پیشبینی میکند.
کارشناس آمار در سازمانها و ادارات به تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری بپردازند. او باید تمام درسهای آمار و احتمال را در مدارس تدریس نمایند.
ریاضیات در این رشته حرف اول را میزند پس باید دانشآموزان قوی ریاضی فیزیک وارد این رشته بشوند. اما چون در نظام قدیم متوسطه ، آمار یکی از درسهای دانشآموزان علوم انسانی بوده است، دانشآموزان رشته ریاضی تصور میکنندکه رشته آمار بیشتر به علوم انسانی برمیگردد و به همین دلیل هنگام پرکردن فرم انتخاب رشته، رشته آمار را به عنوان یکی از اولویتهای آخر خود انتخاب میکنند.
تحصیلات خود را در سطح کارشناسی ارشد و دکترا ادامه بدهند.
خوشبختانه فارغالتحصیلان آمار هنوز دچار آفت بیکاری نشدند و در سازمانهای دولتی و خصوصی یا دانشگاهها فعالیت میکنند. و به دلیل نیاز جامعه به فارغالتحصیلان آمار و نیز آشنایی آنها با کامپیوتر در حد نیازهای اجرایی و خدماتی، فارغالتحصیلان آمار تاکنون براحتی جذب بازار کار شدهاند.
مهندسی معدن
امروزه معدنکاری، حرفهای بسیار پیچیده و پرهزینه است معدنها عمیقتر، لایههای غنی تهیتر و عیار فلز کانهها کمتر شده است و در مواردی ذخایر نفت و کانههای طلا، نقره،جیوه و حتی آهن کاملا از بین رفته است و به همین دلیل برخلاف گذشته که گاه افراد عامی با یک بیل و کلنگ و چند دینامیت به سراغ معادن میرفتند و موفق به کشف ذخایر غنی معدنی میشدند، امروزه مکتشفین و کارشناسان معادن هر کشور برای کشف و استخراج مواد معدنی باید مجهز به دانشی باشند که در رشته مهندسی معدن تدریس میشود. رشتهای که به اکتشاف و ارزیابی و ذخایر معدنی، روشهای استخراج بهینه و ارزیابی سیستم های نگهداری زیرزمینی یا رو زمینی در طول مدت بهرهبرداری از معدن میپردازد
به عبارت دیگر مهندسی معدن گرایش استخراج شامل عملیات حفاری و آتشباری به منظور خرد کردن سنگ،بارگیری و باربری و در اغلب اوقات سنگ شکنی به منظور رساندن ابعاد کان سنگ به اندازه مناسب است. این عملیات میتواند در معادن روباز، زیرزمینی و در موارد محدودی در دریا انجام گیرد.
در کار معدن ما با حجم وسیعی از اطلاعات روبهرو هستیم چون بخشی از کار مهندسی معدن مانند نقشه برداری در زیر زمین انجام میشود دانشجوی این رشته باید از نظر جسمی توانایی خوبی داشته و قدرت کار در معدن را که بیشتر در خارج از شهر و گاهی در نقاط دور افتاده قرار دارد، داشته باشد.
رشته مهندسی معدن دارای دو گرایش اکتشاف و استخراج معدن است. گرایش اکتشاف با رشته زمین شناسی و گرایش استخراج با رشته عمران ، متالوژی و شیمی معدنی ارتباط نزدیکی دارد
امروزه ما نیازمند فارغ التحصیلان علاقمند و خلاق مهندسی معدن هستیم تا بتوانیم بدون وابستگی به کارشناسان خارجی شاهد رونق و افزایش صادرات این بخش باشیم.
مهندسی مکانیک
علم مکانیک به تحلیل حرکت و عوامل ایجاد کننده حرکت مانند نیروها و گشتاورها و شکل حرکت می پردازد اما مهندسی مکانیک تا حدودی با علم مکانیک تفاوت دارد چرا که یک مهندس مکانیک باید بسیاری از علوم دیگر را یاد گرفته و بعضی از هنرها را نیز کسب کند. محاسبات فنی ، مدل سازی و شبیه سازی طراحی و تهیه نقشه ها ، تدوین روش ساخت ، تولید و آزمایش تمامی ماشین آلات و تاسیسات موجود در دنیا ، با تکیه بر توانایی مهندسان مکانیک انجام می گیرد.
رشته مهندسی مکانیک دارای واحدهایی ملموس و کاربردی است ولی داشتن شناخت کافی نسبت به این رشته قبل از انتخاب آن ضروری است. اغلب واحدهای این رشته دارای ریاضیات دیفرانسیلی پیچیده و تجسم فیزیکی هستند که منجر به سختشدن این واحدها میشوند. ضمنا واحدهای کارگاهی و فعالیت در واحدهای تولیدی نیز از ویژگیهای این رشته میباشد که داوطلبان آن را با محیطهای صنعتی آشنا کرده و پیوند میزند.
مکانیک شامل چند گرایش مهم است: مکانیک در طراحی جامدات ، مکانیک در حرارت و سیالات ، ،مکانیک ساخت و تولید
رشته مهندسی مکانیک به عنوان جامعترین رشته مهندسی دارای دروس مشترک با اغلب رشتههای مهندسی دیگر نظیر مهندسی دریا ، مهندسی شیمی، مهندسی هوا فضا و ... میباشد.
بخش مکانیک مانند ریاضی ، فیزیک ، مکانیک ، شیمی ، رسم فنی (تجسم بالا داشتن) و هوش نسبتا خوب و عدم روحیه تجزیه و تحلیل در مسائل باعث دلسردی و از دستدادن انگیزه تحصیل و رکورد شدید در تحصیلات خواهد شد.
حوزه فعالیت یک مهندس مکانیک در طراحی و ساخت تمامی ماشینآلات و قطعات آنها ، ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاهها ، طراحی و ساخت تجهیزات و سیستمهای انتقال و تصفیه آب ، ساخت ماشینآلات تغلیظ و بازیافت مواد ، ساخت روباتها ، بازوهای مکانیکی و سیستمهای تولید ، ساخت تجهیزات دفاعی است.
علوم مهندسی
رشته ی علوم مهندسی رشته ای بین رشته ای است که در اکثر دانشگاه های جهان به عنوان هسته ی مرکزی رشته ها ی مهندسی مطرح شده است.
دانشجویان این رشته پس از مدت حدوداً دو سال به یکی از گرایش های مورد علاقه ی خود می روند. این رشته در ایران برای اولین بار در سال 1387 اولین ورودی های خود را گرفت.
این رشته دارای 4 گرایش و 12 خوشهی تخصصی است. که هر خوشه به رشته ای تحصیلی شباهتی فراوان دارد اما با حفظ تفاوت های اساسی.
رشته ی علوم مهندسی چنان گستردگی دارد که شما در هر رشته ای که تحصیل کرده باشید برای مقاطع بالاتر می توانید به این رشته بروید. اما متاسفانه ارتباط این رشته با علوم انسانی، هنر، پزشکی و زمینه ی دیگر هنوز در ایران برقرار نشده اما در کشور های اروپایی و امریکایی شاخه هایی از این رشته وجود دارد که به مباحثی مربوط می شود که کاملاً در ایران از مهندسی جدا شده است.
گرایشهای رشته علوم مهندسی عبارتند از:
- علوم مهندسی محاسباتی
- ریاضی مهندسی
- فیزیک مهندسی
- علوم مهندسی زیست محیطی
مهندسی نفت
صنعت نفت یعنی اکتشاف و استخراج نفت و گاز است از مهندسی شیمی جدا شد و در چهار گرایش اکتشاف، مخازن، حفاری و بهره برداری از منابع نفت ارائه گردید.
مهندسی نفت گرایش مخازن، نوع مخزن نفت یا گاز و همچنین فشار، دما و عمق آن از سطح زمین را مشخص می کند.زیرا موارد فوق در نحوه برداشت و استخراج نفت از مخازن تأثیر دارد.
اولین بازار کار موجود برای فارغ التحصیلان این رشته وزارت نفت است اما دانشگاه صنعت نفت در حال حاضر دانشجویان این رشته را بورسیه نمی کند. بلکه اگر سطح علمی دانشجویی خوب باشد، در نهایت جذب وزارت نفت می شود.البته در حال حاضر بیش از 70 درصد از دانشجویان جذب وزارت نفت می شوند و مابقی آنها نیز جذب صنایع شیمیایی خصوصی می شوند چرا که بیشتر واحدهای رشته مهندسی نفت با رشته مهندسی شیمی مشترک می باشد.
مهندسی کشاورزی
متخصص این بخش علاوه بر آشنایی با مسائل کشاورزی از قبیل اصول زراعت و بازارهای محصولات کشاورزی باید با اصول و مبانی علم اقتصاد مثل اقتصاد خرد و کلان نیز آشنا باشد.
مهندسی اقتصاد کشاورزی قوانین کلان اقتصاد را در بخش کشاورزی پیاده میکند تا بتوان از امکانات و منابع موجود بهترین استفاده را کرد و بیشترین سود را به دست آورد. او با استفاده از منابع موجود اعم از زمین ، آب ، کود ، بذر، نیروی انسانی و سرمایه حداکثر محصول و حداکثر سود به دست آید.
مهندسی اقتصاد کشاورزی رشتهای است که تلاش میکند از یک سو فعالیت کشاورزان و مدیران واحدهای کشاورزی را بهینه کند و از سوی دیگر در بهبود برنامهریزی سیاستمداران و مدیران دولتی در بخش کشاورزی نقش داشته باشد.
هدف تربیت کارشناسی است که با تکیه بر معلومات و تجاربی که میاندوزند بتوانند سمت هایی چون مجری، برنامهریز، تحلیلگر برنامههای کشاورزی و اقتصاد کشاورزی را عهدهدار شوند.
هدف تربیت کارشناسانی است که بتوانند در زمینههای مربوط به کاربرد، نگهداری، تعمیر و ترویج ماشین های کشاورزی، برنامهریزی منطقهای، مکانیزاسیون کشاورزی، مجری و ارزیاب پروژههای عملیاتی و برنامههای آموزش و تحقیقات عمل کنند. نیز با زمینههای طراحی ادوات آشنا باشند. مهندسی ماشین های کشاورزی، کاربرد مهندسی مکانیک در کشاورزی است و هدف آن تربیت کارشناسانی است که بتوانند در زمینههای کاربرد، نگهداری، تعمیر و ترویج ماشینهای کشاورزی، برنامهریزی منطقهای، مکانیزاسیون کشاورزی و مجری و ارزیاب پروژههای عملیاتی فعالیت نمایند.
مهندس کشاورزی می تواند به عنوان مدیر یا مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی کشاورزی فعالیت کند. به صورت کارشناس متخصص و برنامه ریز در زمینه های مختلف زراعت در واحدهای اجرائی نظیر وزارت کشاورزی مشغول می شوند.
مهندسی پزشکی
مهندسی پزشکی یکی از تازهترین رشتههایی است که قدم به عرصه دنیای تکنولوژی جهانی نهاده و این رشته بدین منظور شکل یافته تا پزشکان را در تشخیص و درمان یاری دهد ، ترکیبی صحیح از دو گروه ریاضی و تجربی است. مهندسی پزشکی دقت و تنوع در تشخیص را گسترش دادهاست بطوری که تشخیص بدون دستگاهها امکانپذیر نیست
برطرف کردن نیاز های پزشکی در زمینه ساخت و نگهداری تجهیزات و نیز ساخت ابزار های پزشکی برای کاربرد های پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها مد نظر است.
دروسی نظیر ریاضی و فیزیک بسیار مهم است و همچنین یک مهندس پزشکی باید علم زیست شناسی و محیط کار بیمارستانی و مرتبط با آن را دوست داشته باشد
گرایش های رشته مهندسی پزشکی:
مهندسی پزشکی- بالینی ، مهندسی پزشکی- بیوالکتریک ، مهندسی پزشکی- بیومکانیک ، مهندسی پزشکی- بیومتریال ، مهندسی پزشکی- بافت ، پردازش تصاویر پزشکی ، مهندسی توانبخشی ، مدلسازی سیستم های فیزیولوژیکی ، ابزار دقیق مهندسی پزشکی ، فناوری اطلاعات پزشکی
یک مهندس پزشکی می تواند یک دستگاه پزشکی را به درستی راهاندازی کند و نحوه استفاده صحیح آن را به پرستاران یا دیگر کارکنان بیمارستان آموزش دهد. وی همینطور میتواند در موسسات و شرکت های خصوصی و دولتی، در زمینه ساخت تجهیزات پزشکی فعالیت نماید. این نکته نیز قابل ذکر می باشد که اگر فارغ التحصیل این رشته اصراری نداشته باشد که در تهران کار کند، می تواند در شهرستان ها جذب بیمارستان ها، سازمان تامین اجتماعی و مراکز متعدد دیگر شود.
مهندسی صنایع
مهندسی صنایع عبارت از کاربرد اصول و تکنیک هایی به منظور بهبود، طراحی و نصب سیستم هایی شامل انسان، مواد، اطلاعات، انرژی و تجهیزات برای فراهم آوردن امکان تولید کالاها و ارائه خدمات بشکل کارا و مطلوب میباشد.
دانش و مهارتهای علوم ریاضی، علوم فیزیک و علوم اجتماعی به همراه فنون و تکنیکهای طراحی مهندسی مورد نیاز است. فعالیتهای مهندسی صنایع همانند پلی است که ارتباط بین اهداف مدیریت و عملکرد عملیاتی سازمان را ایجاد مینماید.
مهندسی صنایع تنها رشته مهندسی است که عامل انسان یکی از مولفه های اصلی سیستم های مورد مطالعه آن را تشکیل می دهد.
کارهای مشخص مهندسی صنایع در بازار کسب و کار عبارتند از: برنامه ریزی استراتژیک و عملیاتی سازمان، مدیریت تولید، مدیریت مهندسی، مدیریت پروژه، مهندسی لجستیک، سیستمهای تولیدی، مهندسی سیستمهای کیفیت، مهندسی سیستمهای اطلاعاتی، مهندسی مالی، مهندسی ارزش، مهندسی سیستم های بهره وری، طراحی فرایندها و ساختارهای سازمانی
مهندسی خودرو
مهندسی خودرو، رشتهای است که طراحی، ساخت، بهینهسازی و تعمیر انواع مختلف خودرو را در برمیگیرد. رشته مهندسی خودرو، رشتهای است که به مسائل مختلفی در خودرو میپردازد
مهندسی خودرو، بهطور خاص با مواردی سروکار دارد که بر روی زمین حرکت میکنند و هماکنون اکثر آنها دارای موتورهای احتراق داخلی هستند.
با پیشرفت فناوریهای جدید و افزایش روزافزون قیمت سوخت های فسیلی و همچنین افزایش مسئله آلودگی در دنیا فناوریهای نوینی در این زمینه بهکارگرفته شده است . از میان فناوریهای برتر میتوان به خودروهای برقی، هیبریدی،سلول های سوختی و همچنین استفاده از توربینها در خودروها اشاره نمود.
دارای سه گرایش مختلف قوای محرکه، سیستم تعلیق ، سازه و بدنه خودرو میباشد. دروس پایه این رشته شامل دروس عمومی دیگر رشتههای مهندسی، از جمله ریاضیات و فیزیک میباشد و شخص را برای رویکرد برخورد علمی با مسائل و قوانین آماده میسازد.
فارغ التحصیلان این رشته می تواند در کارخانه های خودروسازی با توجه به نوع گرایش و تخصصشان مشغول شوند. در واقع وسعت این رشته تا حدی است که فارغ التحصیلان این رشته تقریبا نگرانی برای اشتغال نخواهند داشت.
مهندسی انرژی
رشد سریع مصرف انرژی و سهم بالای انرژی های فسیلی در تامین انرژی مورد نیاز بخش های مختلف مصرف کننده انرژی، موجب سرعت بخشیدن به روند پایان پذیری منابع انرژی فسیلی و پخش حجم زیادی از مواد آلاینده در محیط زیست شده است.
گرایش های رشته مهندسی انرژی:
سیستم های انرژی ، فناوریهای انرژی ، انرژی و محیط زیست
قوی بودن در دو درس ریاضی و فیزیک، همانند سایر رشته های مهندسی، از شروط موفقیت در این رشته است. آشنایی با زبان انگلیسی از ویژگی های مورد نیاز مهندسان خواهد بود.
آنها می توانند در بخش های دولتی مانند وزارت نفت، وزارت نیرو، وزارت صنعت معدن و تجارت، شرکت ملی نفت ایران، شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، سازمان انرژیهای نو ایران، سازمان بهرهوری انرژی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان انرژی اتمی ایران و ..... فعالیت داشته باشند.
مهندسی شیمی
عنوان کامل این رشته، مهندسی صنایع شیمی است. یعنی همانطور که ما مهندسینی در صنایع الکترونیک و مکانیک داریم، در صنایع شیمی نیز داریم. اما به مرور کلمه صنعت از عنوان یک رشته حذف شده و به همین دلیل داوطلبان آزمون سراسری فکر میکنند که مهندسی شیمی شبیه به رشته شیمی است. در حالیکه نسبت بین مهندسی شیمی و شیمی مثل نسبت بین مهندسی برق و فیزیک میباشد.
داوطلبان آزمون سراسری باید بدانند که رشته مهندسی شیمی رشته آسانی نیست، پس اگر داوطلبی به تحقیق و مطالعه مستمر علاقه زیادی ندارد، بهتر است که وارد این رشته نشود.
صنایع شیمیایی کشور ما بسیار بکر و دستنخورده است و ما تا کنون از امکاناتمان بخوبی بهرهبرداری مهندس شیمی باید در ریاضی و فیزیک، زبان انگلیسی دانش داشته باشد همچنین دانشجوی این رشته باید دارای دقت نظر خوبی باشد برای آن که در مهندسی شیمی علاوه بر آزمایشهایی در مقیاس بزرگ، آزمایشهایی در مقیاس کوچک نیز وجود دارد.
رشته مهندسی شیمی نسبت به رشتههای مهندسی دیگر جدید است، چرا که این رشته زاییده ضرورت و نیاز صنعت مکانیک، الکترونیک و عمران میباشد.
تفاوت عمده مهندسی شیمی با شیمی در این است که مهندس کارش طراحی است در حالی که شیمیستها با کارهای آزمایشگاهی روبرو هستند. البته در این رشته دروس شیمی نیز وجود دارد اما شباهت این رشته به سایر رشتههای مهندسی ، بخصوص مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات بیشتر از شباهت این رشته به شیمی است. در حقیقت یک مهندس شیمی به عنوان حد واسط بین آزمایشگاه و مصرفکننده، از اطلاعات شیمیستها استفاده کرده و مواد شیمیایی را به تولید صنعتی میرساند
رشته مهندسی شیمی با 8 گرایش صنایع غذایی، صنایع شیمیایی معدنی، صنایع گاز ، صنایع پتروشیمی ، صنایع پلیمر، طراحی فرآیندهای صنایع نفت، صنایع پالایش و شیمیایی سلولزی؛ یکی از رشتههای گسترده دانشگاهی است.
مهندسی پزشکی
مهندسی پزشکی یکی از تازهترین رشتههایی است که قدم به عرصه دنیای تکنولوژی جهانی نهاده و این رشته بدین منظور شکل یافته تا پزشکان را در تشخیص و درمان یاری دهد، ترکیبی صحیح از دو گروه ریاضی و تجربی است. مهندسی پزشکی دقت و تنوع در تشخیص را گسترش داده است بطوری که تشخیص بدون دستگاهها امکانپذیر نیست
بیوتکنولوژی
بیوتکنولوژی را می توان انتقال ژنهای یک موجود به موجود دیگر و فعال ساختن آنها در موجود جدید دانست؛ فنآوری رو به گسترشی که امروزه به سرعت در صنایع دارویی، غذایی، پزشکی، شیمیایی و کشاورزی وارد شده است
رشته بیوتکنولوژی یک رشته کاربردی و میان رشتهای مهندسی ـ علوم پایه است و از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی و علوم تجربی دانشجو میپذیرد چرا که بعضی از گرایشهای این رشته به علوم پزشکی و بعضی دیگر از گرایشها به رشتههای مهندسی مربوط میشود
دانشجویانی که از نظر بهره هوشی، قدرت درک و استدلال، توان نوآوری و خلاقیت، خودآموزی و استفاده مناسب از وقت، علاقه و انگیزه شدید به یادگیری و تواناییهای ذهنی و روانی به راحتی می توانند در این رشته موفق شوند.
دروس تخصصی این رشته عبارتند از: ایمونوژنتیک، ایمنیشناسی سلولی - مولکولی، ژنتیک پزشکی، متابولیتهای میکروبی، فاراماکوژنتیک، فرآوردههای نوترکیب، مهندسی ژنتیک پیشرفته، آنزیمولوژی
گرایشهای مختلف بیوتکنولوژی:
بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی محیطی و دریایی، بیوتکنولوژی مولکولی، فرآورش زیستی، بیوتکنولوژی کشاورزی، بیوتکنولوژی میکروبی